programmering op radio en televisie

Zaterdag 31 mei

9.00 - 9.50 uur Nederland 1
Het Ives Enseble speelt het Scherzo: Over the Pavements van Charles Ives: muziek van de straat op het Bimpodium. “De geïnfecteerde schreeuwpoëet en de minnaar van het vrouwenhart” Wim Sonneveldprijswinaar Flip Noorman toont met zijn Noormannen deze twee gezichten. Zangeres Laïla Amezian verbindt haar Marokkaanse roots met haar woonplaats Brussel. Eddy De Clercq vond in 1994 een archief vol Zuid-Afrikaanse jazz en jive van 1930 tot 1960: Township Jive & Kwela Jazz.
Dit is een extra herhaling van 19 januari 2014

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen vertoeft aan de grenzen van de klassieke muziek. Nieuwe CD’s, concerttip van de week, en een aflevering van een nieuwe serie Galerie Modern. Dit keer gaan we in Haarlem op bezoek bij Eric van Balkum. In het verleden deed hij van alles en nog wat met muziek, nu beheert hij het weblog Muziekschatten.nl. Zijn keuze: de bijzondere vocalist David Thomas.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Met vanavond onder meer een opname van de Blue Clarinet Day in Splendor, Amsterdam

0.00 - 1.00 uur Radio 6
De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 1 juni

10.30 - 11.20 uur Nederland 1
Geen uitzending

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen vanavond samen met Frank Jochemsen, live uit het Muziekcentrum van de Omroep MCO, waar een kwartet bijzondere muzikanten een eerbetoon brengt aan de legendarische basklarinettist Eric Dolphy. Zie Radio 6. De klassieke kant van het instrument staat tussen 23.00 en 24.00 centraal.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Op 2 juni is het vijftig jaar geleden dat Eric Dolphy, de legendarische altsaxofonist, basklarinettist, fluitist en componist, in de toenmalige VARA-studio (nu het Muziekcentrum van de Omroep) zijn (bijna) laatste opnames maakte. Hij speelde destijds voor de VARA-radio in een kwartet met Misha Mengelberg, Jacques Schols en Han Bennink. Enkele weken na deze opnames, die resulteerden in het beroemde album “Last date”, overleed Dolphy in Berlijn. Als eerbetoon aan Dolphy speelt op zondag 1 juni 2014 een kwartet fantastische jazzmuzikanten zijn muziek in diezelfde studio: Joris Roelofs (basklarinet, saxofoon), één van de meest veelbelovende jazz-saxofonisten en klarinettisten van het moment; Matt Penman (bas) is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, maar woont en werkt sinds 1994 in New York; Han Bennink (drums), speelde 50 jaar geleden mee tijdens de originele opnamen en treedt nog zeer regelmatig op; Frank van Bommel (piano), smeedt een eigen stijl uit invloeden van eigenzinnige jazzpianisten als Mal Waldron, Richard Twardzik en Misha Mengelberg. Het concert wordt live uitgezonden door Vrije Geluiden en voor deze gelegenheid zal de sonore stem van de legendarische radiomaker Aad Bos weer op de radio te horen zijn. Bos was destijds presentator van het radioprogramma Jazzmagazine, waarin Dolphy optrad. Hij is deze avond de gast van Frank Jochemsen & Tom Klaassen, die de live uitzending samen presenteren.
Tussen elf en middernacht is deze uitzending tevens live op Radio 4 te horen, waarin de klassieke kant van de basklarinet centraal staat.