op radio en tv

Zaterdag 14 juni

9.00 - 9.50 uur Nederland 1
Maria Martin, de 99-jarige weduwe van de Zwitserse componist Frank Martin, vertelt over haar leven met de componist. Ook is Thomas Beijer te gast, een fan van Martins muziek. Verder ook de Belgische jazzformatie De Beren Gieren. Herhaling van vorige week zondag

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek en treft daar behalve nieuwe CD’s ook bijvoorbeeld aflevering 3 van de serie Galerie Modern met Eric van Balkum, beheerder van het weblog Muziekschatten.nl. We tippen het Festival Classique, Jazz in de Goffert en blokfluittrio aXolot, die een bijzondere versie brengen van de prachtige muziek van Renaissance-componist Johannes Ciconia.

20.00 - 01.00 uur Radio 6
We hebben een mooie opname van het trio van pianist Rembrandt Frerichs, die zich niet alleen door de jazz-traditie, maar ook door de muziek van Johann Sebastian Bach laat inspireren. En daarbij de vleugel inruilt voor een fortepiano, een kleine vroege versie van de piano. In zijn trio horen we verder slagwerker Vinsent Planjer en bassist Tony Overwater, die niet alleen de contrabas bespeelt maar ook de zogeheten violone - een eeuwenoude voorloper van de contrabas. En verder plukken we natuurlijk de vruchten van het festivalseizoen, en hoor je alvast een paar mooie opnamen van het Holland-Festival-concert van Abida Parveen, en van de Music Meeting in Nijmegen, vorig weekend. Bovendien hebben we opnamen van Dutch Jazz Competition-winnaar Loran Witteveen. Tussen middernacht en 1 uur zijn er natuurlijk de jazzplaten van Wilfried de Jong. Oh, en… je kunt kaarten winnen voor het TivoliVredenburg Festival op 21 juni (gaan we trouwens live uitzenden!).

Zondag 15 juni

10.30 - 11.20 uur Nederland 1
Het festivalseizoen is volop losgebarsten. In deze uitzending een vooruitblik met zes musici en groepen die komende zomer op diverse Nederlandse festivals te zien zijn.
Pianiste Andrea Vasi is Young Artist in Residence op de NJO Muziekzomer in Gelderland. Zangeres Sharon Kovacs, beter bekend onder alleen haar achternaam, is een nieuwe ontdekking. Kovacs staat op festival Mundial in Tilburg, op North Sea jazz en op Bospop in Weert. Ook op het Rotterdamse North Sea Jazz speelt Het Vlaamse jazztrio De Beren Gieren. Francesco Corti is een van de jonge klaviertijgers van Festival Oude Muziek Utrecht. Debademba speelt een opzwepende mix van funky african beats en stevige rock riffs, te zien tijdens het Afrikafestival Hertme. Altvioliste Dana Zemtsov (Mexico, 1992) speelt op het Grachtenfestival in Amsterdam en is genomineerd voor de Grachtenfestival Prijs.

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Het Holland Festival staat centraal op deze zondag. Tom Klaassen zocht in de archieven naar een paar voorbeelden van spraakmakende voorstellingen uit het verleden van het festival en stuitte op unieke opnamen van de rel, in 1969, rond Karlheinz Stockhausen. Maar we kijken ook naar het huidige HF, waarin optredens gepland zijn met muziek van bijvoorbeeld George Benjamin, Ben Frost en het Koerdische ensemble Nishtiman.

20.00 - 01.00 uur Radio 6
Een van de oudste en grootste festivals in het festivalseizoen is natuurlijk het Holland Festival, dat op verschillende lokaties in Amsterdam plaatsvindt. Wij maakten op 6 juni een opname van Abida Parveen, een levende legende die in Pakistan op handen wordt gedragen. Ze is een van de weinige vrouwelijke soefizangers, en weet met haar bezielende stemgeluid en een minimum aan begeleiding haar publiek in vuur en vlam te zetten. Met haar gepassioneerde liederen draagt ze de boodschap van liefde en verdraagzaamheid uit die hoort bij het soefisme, een wijdverspreide mystieke stroming binnen de Islam. Charlie Crooijmans sprak met soefi-kenner Niek Biegman, die ook prachtige foto’s maakte van Soefi-rituelen. Verder hebben we opnamen van de transnationale en activistiche dubstep Filastine & Nova, en een bijzondere verrassing: prachtige muziek van het trio van Kristjan Martinsson uit IJsland (piano, dwarsfluit en elektronica, bassist Pat Cleaver (uit Engeland) en Andris Buikis (uit Litouwen) die slagwerk en melodica speelt. Na middernacht: de jazzplaten van Wilfried de Jong.

Niek Biegman, maakte prachtige foto’s van Soefi-rituelen