op radio en tv

Zaterdag 21 juni

9.00 - 9.50 uur Nederland 1
Het festivalseizoen is volop losgebarsten. In deze uitzending een vooruitblik met zes musici en groepen die komende zomer op diverse Nederlandse festivals te zien zijn.
Pianiste Andrea Vasi, zangeres Sharon Kovacs, beter bekend als Kovacs, het Vlaamse jazztrio De Beren Gieren, klavecinist Francesco Corti, opzwepende mix van funky african beats en stevige rock riffs van Debademba, altvioliste Dana Zemtsov.

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Vanavond is Vrije Geluiden onderdeel van een avondvullende uitzending uit het nieuwe TivoliVredenburg, met live-concerten, gasten aan tafel, sfeerplaatjes en indringende interviews. Een coproductie van NTR, AVRO TROS en VPRO.

20.00 - 01.00 uur Radio 6
Een live-uitzending uit het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht, dat vanaf vanavond met een tiendaagse happening wordt geopend. In de Cloud Nine, de jazzzaal van het nieuwe complex èn in het café van de Cloud Nine zijn optredens van Ralph van Raat, Kris Berry & Perquisite, Miro Move, Sven Hammond Soul, het Bart Lust Quintet, en Bruut.

Zondag 22 juni

10.30 - 11.20 uur Nederland 1
Dirigent Hartmut Haenchen (Dresden 1943) dirigeert al meer dan 50 jaar. Hij schreef twee boeken over dirigeren: 'Werktreue und Interpretation: Erfahrungen eines Dirigenten'.
Haenchen is het verleden muzikaal directeur van De Nederlandse Opera en chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch orkest geweest. Afgelopen jaar dirigeerde hij nog Wagners Ring des Nibelungen voor De Nederlandse Opera. Een gesprek over dirigeerstokken, dirgenten van weleer, voorslagen, vibrato en bronnenonderzoek...

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek. Het Holland Festival biedt onder veel meer concerten met muziek van de Italiaanse componist Luigi Nono (1924-1990), die zich met avant-garde muziek verzette tegen de bourgeois-cultuur. Verder aandacht voor het Hortus Festival, Galerie Modern met Eric van Balkum, nieuwe CD’s en ook gewoon mooie muziek.

20.00 - 01.00 uur Radio 6
Deze maand vindt op verschillende lokaties in Amsterdam het Holland Festival plaats. Wij maakten op 20 juni een opname in het Bimhuis van het Koerdische Nishtiman, een nieuw collectief onder leiding van de internationaal vermaarde percussionist Hussein Hajar Zahawi. Hij verzamelde samen met de virtuoze kamanche-speler Sohrab Pournazeri een groep musici uit verschillende delen van Koerdistan, van Turkije tot Iran, aangevuld met twee Fransen op respectievelijk Afrikaanse percussie en contrabas. De muziek van Nishtiman gaat dan ook verder dan folklore of nostalgie en combineert uitbundige Koerdische feestmuziek met ragfijne improvisaties en extatische samenzang. En je kan vanavond kaartjes winnen voor het Afrikafestival Hertme, dat trouwens op 5 juli rechtstreeks in dit programma te horen is. Presentatie: Frank Jochemsen. Na middernacht: de jazzplaten van Wilfried de Jong.