zaterdag en zondag op radio en televisie

Zaterdag 8 maart

09.00-10.50 Nederland 1
De herhaling van het Mythos Accodion duo, jazzsaxofonist Joris Roelofs, slagwerker Niek Kleinjan en Wilfried de Jong. Presentatie Melchior Huurdeman, Frank Jochemsen, Tom Klaassen.

23.02-24.00 Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek, en hij kijkt vooruit naar de leukste concerten in de komende week. We spraken met geluidskunstenaar en componist Pascal Plantinga over zijn samenwerking met de Japanse rock-ster en politicus Shoukichi Kina, met wie hij een fraaie dubbel-EP maakte. En verder, als concert-tip: het Ives Ensemble brengt een programma rond componist Alvin Lucier.

20.00-24.00 Radio 6
Concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Vanavond en morgen opnamen van het African Oriental Jazz Trio Al Quantara, dat op 7 februari optrad in Rasa in Utrecht. De leider ervan, Majid Bekkas staat bekend als de ambassadeur van de African Gnawa Blues. Hij bespeelt de guembri (3-snarige bas) en de ud, en is zingend een ware grootmeester van de gnawa. Oorspronkelijk hoort deze trancemuziek bij Afro-islamitische ceremoniën, maar tegenwoordig komt de gnawa terug in allerlei cross-overs. Daarnaast hebben we een deel van een concert van Batik, met Ed Verhoeff gitaar, Wolfert Brederode piano, Mark Haanstra basgitaar, en Joost Lijbaart drums.

0.00-01.00 Radio 6
Wilfried de Jong draait zijn jazzplaten

Zondag 9 maart

10.30 - 11.20 Ned 1
De oprichters van Tevazu combineren de klassieke Turkse muziek met de rijke suficultuur. Inmiddels heeft Tevazu door concerten en optredens grote belangstelling weten te krijgen in niet-Islamitische en Islamitische kring. Het Osiris Trio werd in 1988 opgericht. De repertoirelijst is breed en veelzijdig en omvat het pianotrio-oeuvre van Haydn tot en met werken van eigentijdse componisten. Carla Pires is een zangeres uit Portugal bij wie de fado door het bloed stroomt. Vanaf maandag 3 maart zingt ze bij de dansvoorstelling FADO.

23.00 - 24.00 Radio 4
Langs de grenzen van de klassieke muziek! In Galerie Modern hoort Tom Klaassen van Marjoke Roorda een overtuigende toelichting op haar nummer 6 in de top-10 van favoriete twintigste eeuwse muziek: Are you glad to be in America? van James Blood Ulmer. En we laten een stukje horen van het bijzondere concert van Batik, een kwartet met Ed Verhoeff gitaar, Wolfert Brederode piano, Mark Haanstra basgitaar, en Joost Lijbaart drums.

20.00 - 24.00 Radio 6
Concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Sinds 2005 zijn pianist Wolfert Brederode en drummer Joost Lijbaart in allerlei samenstellingen te vinden. De groep Batik is hun jongste geesteskind, waarin de kleurige beschilderingen van de beroemde batik-stof een muzikale pendant vinden. Met gitarist Ed Verhoeff en basgitarist Mark Haanstra hebben ze twee van de subtielste jazzmuzikanten uit Nederland binnen de gelederen. Op 11 december 2013 speelde het kwartet in Paradox, Tilburg. Verder hebben we een deel van het concert van Majid Bekkas en zijn Trio Al Quantara op 7 februari j.l. in Rasa, en het Orquestra Contemporanea de Olinda uit Brazilië, vrolijke, lichte opzwepende Braziliaanse muziek, toegelicht door onze persoonlijke wereldmuziekexpert en Womexbezoeker Charlie Crooijmans.

24.00 - 01.00 Radio 6
Wilfried de Jong sluit het weekend af met een selectie jazzplaten uit zijn archief.