op Radio en Televisie

Zaterdag 5 april

9.00 uur - 9.50 Nederland 1
Sofja Gülbadamova begon haar opleiding op vijf-jarige leeftijd aan de wereldberoemde Gnessin Russian Academy of Music voor hoogbegaafde kinderen. Kompanía speelt rebetika-nummers uit de gouden tijd van het genre bijzondere rebétika en smyrneïka liederen. Brechtje van Dijk organiseert jaarlijks CTRL+N en heeft twee artiesten meegenomen: Kaja Draksler (een improviserende jazz pianist) en Hallveig Agustsdottir (beeldend kunstenaar).

23.00 -24.00 uur Radio 4
Prachtige langzame muziek van Satie en Brahms; Ton Koopman (morgen in Vrije Geluiden op tv); het basklarinetfestijn ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de levende basklarinetlegende Harry Sparnaay; en een snelle blik vooruit op de kameropera Kimisis (vanaf morgen in Splendor, Amsterdam) met elementen uit de Grieks-Orthodoxe liturgie.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Tussen 8 en 9, een opname die we maakten in Antwerpen van spoken word-artiest Anthony Joseph; tussen 9 en 10 een live-sessie in de studio van Rina Mushonga; tussen 10 en 11 verrassende nieuwe CD’s en tussen 11 en 12 een concertopname van Marius Neset, gemaakt tijdens het het So What’s Next Festival in Eindhoven in oktober 2013. En over Eindhoven gesproken: we mogen kaartjes weggeven voor het Radio 6 presents-concert van Robert Glasper en het Metropole Orkest, op 12 april in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

24.00 - 01.00 Radio 6
Wilfried de Jong met een selectie platen uit zijn jazzarchief.

Zondag 6 april

10.30 - 11.20 uur Ned 1
Organist, klavecinist, dirigent, groot Bach kenner en interpreet Ton Koopman wordt 70 jaar. Om dit te vieren bezoekt hij samen met Melchior Huurdeman de Bachstad Leipzig.
In de Thomaskirche zal Koopman orgel spelen ondanks een blessure aan zijn vinger, vertelt hij over de resten in het graf, volgt hij de trap naar boven naar de plek waar Bach zijn Matthäus-Passion voor het eerst dirigeerde en sluiten we af in het Bach Archiv waar likkebaardend wordt gekeken naar een aantal handgeschreven partituren van de grootmeester.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Langs de grenzen van de klassieke muziek! In Galerie Modern hoort Tom Klaassen van Marjoke Roorda wat op haar (on)betwistbare nummer 1 staat; de fraaie multimediale productie Urwald van Arnoud Noordegraaf gaat binnenkort in Groningen; en we staan kort stil bij het werk van de onlangs overleden dichter en essayist Erik Menkveld, die onder meer over de Nederlandse componisten Matthijs Vermeulen en Alphons Diepenbrock heeft gepubliceerd.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Na negenen een live-sessie in de studio van de noord-Malinese zanger/gitarist Samba Touré! Daarna nog een deel van de opname van Marius Neset (Eindhoven, oktober 2013), en natuurlijk komt Charlie Crooijmans iets vertellen over een van de concerten van laatste Womex, vorig jaar in Wales: Lo Griyo uit La Réunion. Maar we beginnen de avond met een paar schitterende stukken van Anthony Joseph, live opgenomen in de Roma in Antwerpen op 20 maart j.l.  

24.00 - 01.00 Radio 6
Wilfried de Jong sluit het weekend af met een selectie jazzplaten uit zijn archief.