15 en 16 november

Binkbeats, Lars Dietrich Trio, Mariam Batsashvili, Tommy Moustache en Toumani & Sidiki Diabaté (+ Stanley Clarke)

Zaterdag 15 november

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) We zijn getuige van het gelukkige huwelijk tussen de cello en de sitar. Saskia en Shubhendra Rao brengen oost en west op harmonieuze en spectaculaire wijze samen. Fadista Carminho leeft fado: het is geen manier van zingen, maar een way of life. We hangen aan haar lippen als ze vertelt over de nauwe band tussen een fadista en de Portugese gitaar. Pianist Loran Witteveen is een groot jazztalent: hij studeerde summa cum laude af, won de Dutch Jazz Competion en doet mee aan de Young VIPs Tour 2015. We horen zijn eigen composities gesteund door o.m. basklarinettist Joris Roelofs.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Muziek van Ivor Gurney, componist èn soldaat in de Eerste Wereldoorlog, naar aanleiding van het concertprogramma De Groote Oorlog in Rotterdam; het fameuze orkest de ereprijs bestaat 35 jaar en is nog altijd alive and kicking! En we hebben nog een opname van November Music, een orkestwerk geschreven door improvisatiegitarist Stian Westerhus. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Live uitzending van het jonge en energieke JazzFest in Studio K in Amsterdam. Het is de vierde editie! Met onder meer het Lars Dietrich Trio, Matster, het Loran Witteveen Kwartet met Joris Roelofs, Kaja Draksler, Ramon Valle, Deborah Carter, Tommy Moustache, het Horizon Trio en KruPa & the Genes. Joost Patocka van laatstgenoemde band komt even na achten meteen vertellen over deze groovende supergroep met twee saxofonisten (Maarten Hogenhuis en Jasper Blom), twee gitaristen (Raphael Vanoli en Anton Goudsmit), twee drummers (Stefan Kruger en Joost Patocka) en één bassist (Sean Fasciani). Presentatie: Frank Jochemsen.
Na middernacht: de jazzplaten van Wilfried de Jong. 

Zondag 16 november

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Bij ons te gast, Binkbeats, oftewel Frank Wienk (1982), die tijdens Le Guess Who? (Utrecht, 20-23 noverber) voor het eerst op de planken staat met eigen werk. De Utrechtse producer en percussionist kreeg internationale erkenning met Beats Unraveled, een videoreeks waarin hij tracks zorgvuldig reconstrueerde met drums, synths, draaitafels en verschillende geluid producerende speeltjes.
Toumani Diabaté en zoon Sidiki zijn Malinese griots en bespelen de kora, een Afrikaans instrument met 21 snaren. Toumani is een internationaal bekende virtuoos, die zijn gave heeft gedeeld met musici over de hele wereld.
Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours wordt sinds 1986 elke drie jaar in Utrecht gehouden. De Georgische pianist Miriam Batsashvili heeft dit jaar gewonnen. Ze speelt Listzts poëtische Rhapsodie nr. 13. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Komende week begint in Amsterdam SAX14, een saxofoonfestival met topsaxofonisten uit alle hoeken van de muziek. We tippen alvast iets. Er is een nieuwe opname van de Winterreise - laat je verrassen! En in De Buitenbocht ontdekken we de schoonheid van de (of in elk geval één) moderne opera. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Muziek uit de Braziliaanse deelstaat Bahia, een splinternieuwe CD van Phil's Music Laboratory van pianist Philipp Rüttgers en onder meer trompettist Bert Lochs, live-opnamen van de verbazingwekkende zangeres Aziza Brahim, die opgroeide in een vluchtelingenkamp in Algerije en nu in haar muziek invloeden uit Spanje en Mali verbindt. En verder: een opname van Marzio Scholten Identikit. Het album Garage Moi is een mooie kruising tussen jazz en indie rock. De band is samengesteld uit toonaangevende jazzmusici, onder wie saxofonisten Lars Dietrich en Jasper Blom. Hoewel ze allemaal een jazzachtergrond hebben, is hun spel duidelijk beïnvloed door de dynamiek van de hedendaagse pop en rock. We besluiten de avond met een hoogtepunt van de wereldmuziekbeurs Womex: de Marokkaanse zangeres Oum. Presentatie: Frank Jochemsen.
Na middernacht: de jazzplaten van Wilfried de Jong.