22 en 23 november

Stanley Clarke, Jupiter & Okwess International, Mayra Andrade, het Nederlands Kamerkoor, Lajaari & Sun Araw en het Goeyvaerts Strijktrio

Zaterdag 22 november

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) De Utrechtse producer en percussionist Frank Wienk, alias Binkbeats, staat midden tussen een batterij instrumenten en daarmee maakt hij zijn elektronisch/akoestisch live gesampelde muziek. Elke drie jaar wordt in Utrecht het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours gehouden. Dit jaar is de Georgische pianist Mariam Batsashvili de winnaar. Ze laat ons genieten van een poëtische Rhapsodie nr. 13.  Toumani Diabaté en zoon Sidiki zijn griots uit Mali. Sidiki is de 71e generatie die in de familie de 21 snarige kora bespeelt. Ze respecteren de traditie, maar staan ook open voor vernieuwing. Zo ontstond er op het Bimpodium een spontane ontmoeting tussen de jonge Sidiki en de legendarische bassist Stanley Clarke.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Het Goeyvaerts Trio speelt Pärt, een vooruitblik op een concert met muziek van Frank Martin, een fraaie nieuwe CD met minimal pianomuziek van Jeroen Elfferich, misschien een korte absurdistische opera van Bart de Vrees en in De Buitenbocht: het klavecimbel!


20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
De Classic Album Lijst, Clark Terry en (net als morgenochtend op TV) bassist Stanley Clarke. Om 21.30 delen uit het concert van Jupiter & Okwess International in het Bimhuis op 30 mei j.l. En om 22.30 opnamen van de Le Guess Who Mayday, 24 mei in Rasa Utrecht: Laraaji Venus Nadabrahmananda ging zich in de vroege jaren zeventig verdiepen in de Oosterse mystiek en ontdekte toen een nieuwe richting voor zijn muziek. Brian Eno hoorde Laraaji spelen in New York en meteen sleepte hij de straatmuzikant zijn studio in om zijn eerste plaat te produceren onder de naam Laraaji. De nu 70-jarige Laraaji speelde in Utrecht samen met zijn vriend en spirituele leerling, de experimentele muzikant Sun Araw.  
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 23 november

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Sinds de jaren zeventig geldt Stanley Clarke als één van de meest toonaangevende bassisten. Hij introduceerde de contrabas bij een rockminnend publiek en ontketende een ware basrevolutie. Stanley Clarke’s naam wordt in één adem genoemd met Marcus Miller en Victor Wooten. De Kaapverdische zangeres Mayra Andrade was in 2011 al eens te gast bij Vrije Geluiden. Mayra staat open voor veel muzikale stijlen en maakte met haar nieuwe Cd Lovely Difficult, een toegankelijk en persoonlijk album. Het Goeyvaerts Strijktrio is in 1997 opgericht door violiste Kristien Roels, altviolist Kris Matthynssens en cellist Pieter Stas. Op hun laatste cd spelen ze het Stabat Mater van Arvo Pärt en Simeron van Ivan Moody. De zangers zijn: Zsuzsi Tóth- sopraan, Barnabás Hegyi - alt en Olivier Berten - tenor.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen maakt de winnaars bekend van de Edison Klassiek, in de categorieën: De solist – vocaal, Het debuut, Kamermuziek, Het orkest, Het koor, De opera, Het document en De ontdekking. Kortom: een fraaie stapel nieuwe CD's waar we de leukste fragmenten van laten horen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
De hele avond live van Le Guess Who? - een vierdaags festival in Utrecht met meer dan honderd artiesten: van singer-songwriters tot experimentele drone-acts, en van funky jazz tot ingetogen alternative. Met Dr John & The Nite Trippers, Baba Zula, Ashraf Sharif Khan, Mdou Moctar, tUnE-yArDs, Ogoya Nengo & The Dodo Women’s Group, uKanDanZ, Selda, scherpe toelichtingen van Atze de Vrieze van VPRO's 3voor12, en dichter annex festival-fan Ingmar Heytze. 
Na middernacht: de jazzplaten van Wilfried de Jong.