13 en 14 december

Buma Boy Edgarprijswinnaar Jeroen van Vliet, countertenor Franco Fagioli, Ben van Gelder, Dayna Kurtz en Teus Nobel.

Zaterdag 13 december

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) In onze serie leerling/leraar ontvangt Vrije Geluiden deze keer Reza Mirjalali, een student van het Conservatorium Codarts Rotterdam. Reza komt met zijn eerste leraar, vader Shahram Mirjalali, een virtuoze Iraanse tar-speler en speelt hij een eigen compositie met zijn band. Altviolist Mikhail Zemtsov, violist Dmitry Makhthin en pianiste Plamena Mangova, drie zeer geprezen Russiche musici, spelen delen uit het trio Pathétique van Mikhael Glinka. Zij spelen ook tijdens de tweede editie van het festival Winteravonden aan de Amstel in de Hermitage Amsterdam, waar het Nederlandse publiek, net voor kerst, opnieuw kan genieten van de crème de la crème van de Russische kamermuziek. Açenja is het vijfde album van het Tim Langedijk Trio en het derde in deze bezetting met bassist Udo Pannekeet en drummer Hans van Oosterhout. Het woord açenja betekent niets maar straalt kracht, gevoeligheid en elegantie uit. Langedijk is een gitarist die het avontuur niet schuwt. Diverse muziekstijlen zoals blues, jazz, en zelfs country klinken door in zijn stukken.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Verbluffende muziek van David Lang, gezongen door Silbersee, een korte vooruitblik op het optreden van Teus Nobel op TV, en een tip: de Gaudeamus Sessies in Utrecht, met de allernieuwste nieuwe muziek door de avonturiers van het Brendan Faegre Edge Ensemble. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Muziekprogramma met concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Het Nederlands Studenten Jeugd Orkest gaat met niemand minder dan Anton Goudsmit als solist op tournee. Even na 21.00 een interview met Jan Sinnige, voorzitter van het NSJO. Rond 21.30: Ben van Gelder met zijn New Yorkse band, live in het Bimhuis. Een concert met Ambrose Akinmusire, volgens de Downbeat Critics Poll de beste trompettist van het jaar. Akinmusire wordt geprezen om de emotionele impact van zijn spel - hij balanceert op de grens tussen pop en jazz. Presentatie: Frank Jochemsen.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 14 december

10.30 - 11.20 uur NPO 1
De Argentijn Franco Fagioli (1981) wordt wereldwijd als één van de beste countertenors van dit moment gezien. Hij heeft een bereik van drie octaven en wordt geprezen om zijn prachtige stem en virtuoze techniek. Fagioli’s internationale doorbraak kwam in 2003 toen hij een prestigieuze prijs won. Sindsdien treedt hij wereldwijd op en werkt met grote dirigenten als Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt en René Jacobs. Dayna Kurtz beschikt over een krachtige stem en begeleidt zichzelf meestal op (slide)-gitaar. In haar nummers zijn invloeden van folk, rock, jazz, country, blues en wereldmuziek te horen. Behalve eigen composities speelt Kurtz graag eigen versies van oude klassiekers om deze uit de vergetelheid te halen. Trompettist Teus Nobel begon op 17-jarige leeftijd aan zijn conservatorium studie in Rotterdam, welke hij na 2 jaar klassieke muziek en 4 jaar jazz in 2006 volbracht. Al tijdens zijn studie reisde Teus met de Rotterdam Ska Jazz Foundation langs vele wereldsteden. Ook maakte hij vele muzikale kilometers bij meer dan 700 voorstellingen van musical producties. Als veelgevraagd freelancer speelde hij veelvuldig met bands, ondermeer bij Caro Emerald en The Kyteman Orchestra.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen brengt een fraaie keuze aan net wèl en net géén klassieke muziek, aan de hand van de concertagenda, de actualiteit en met altijd een ruime opvatting van muzikale esthetiek. In het Uilenburger Concert van maandag klinkt wonderlijke Poolse muziek, we blikken vooruit op een groot trombone-festival in Enschede en in De Buitenbocht horen we het onbetwist mooiste lied van de twintigste eeuw. Hoewel. Wat is onbetwist? Twist vooral mee!

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Live uitzending uit het Bimhuis in Amsterdam, waar vanavond de belangrijkste jazzprijs van Nederland, de Buma Boy Edgar Prijs, wordt uitgereikt aan pianist Jeroen van Vliet, een van de meest lyrische jazzpianisten van Nederland. Van Vliet combineert een sterk gevoel voor melodie en harmonie met avontuur en experiment. Hij speelde onder veel meer in de groepen van saxofonist Paul van Kemenade en bassist Eric van der Westen, en gaf met zijn Fender Rhodes een eigen touch in Eric Vloeimans’ Gatecrash. Vanavond treedt hij op met zijn Trio OGU & rietblazer Claudio Puntin, in duo met trompettist Eric Vloeimans, met de groep Estafest, in duo met basgitarist Carlo Mombelli, en in de groep Sikeda. Zie de Vrije Geluiden-website voor veel meer informatie en archiefbeelden. Presentatie: Frank Jochemsen.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.