20 en 21 december

Zara McFarlane, bigband muziek, Corrie en de Grote Brokken, Alexander Tcherepnin en jazz uit Azerbeidjan

Zaterdag 20 december

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) De Argentijn Franco Fagioli (1981) wordt wereldwijd als één van de beste countertenors van dit moment gezien. Hij heeft een bereik van drie octaven en wordt geprezen om zijn prachtige stem en virtuoze techniek. Fagioli’s internationale doorbraak kwam in 2003 toen hij een prestigieuze prijs won. Sindsdien treedt hij wereldwijd op en werkt met grote dirigenten als Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt en René Jacobs. Dayna Kurtz beschikt over een krachtige stem en begeleidt zichzelf meestal op (slide)-gitaar. In haar nummers zijn invloeden van folk, rock, jazz, country, blues en wereldmuziek te horen. Behalve eigen composities speelt Kurtz graag eigen versies van oude klassiekers om deze uit de vergetelheid te halen. Trompettist Teus Nobel begon op 17-jarige leeftijd aan zijn conservatorium studie in Rotterdam, welke hij na 2 jaar klassieke muziek en 4 jaar jazz in 2006 volbracht. Al tijdens zijn studie reisde Teus met de Rotterdam Ska Jazz Foundation langs vele wereldsteden. Ook maakte hij vele muzikale kilometers bij meer dan 700 voorstellingen van musical producties. Als veelgevraagd freelancer speelde hij veelvuldig met bands, ondermeer bij Caro Emerald en The Kyteman Orchestra.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
En nou eens een ànder kerstconcert. Waar kun je nog vóór de kerst iets anders horen dan The Messiah? Verder blikken we vooruit op Vrije Geluiden op NPO1 morgenochtend, èn we horen wederom een pianosonate van Beethoven door Ronald Brautigam. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Muziek uit Azerbeidjan, The Houdini's doen Woodstock, Guillaume Perret's Electric Epic, en tussen 20.30 en 21.30 komt muziekjournalist Leendert van der Valk langs om te vertellen over zijn voodoo-project. Om 21.30 een opname van het allerlaatste concert van de legendarische Grote Brokken, een van de bands van gitariste Corrie van Binsbergen. De twaalfkoppige band bestaat uit kopstukken uit de Nederlandse pop en jazz als Beatrice van der Poel, Bob Fosko en Wouter Planteijdt. Hilarische teksten, ongegeneerd zappen tussen stijlcitaten uit de hele wereld, vlammende solo's en groovy ritmes. Presentatie: Frank Jochemsen.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 21 december

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Zara McFarlane is één van de opvallendste jonge talenten uit de Britse souljazz. Ze heeft een puur stemgeluid en een unieke, eigentijdse stijl waarin soul, jazz, dub en afro-funk samenkomen. De intieme zang van Nina Simone maar ook de bedwelmende seventies-jazz van Pharoah Sanders zijn belangrijke invloeden op Zara’s songs. Haar tweede album If You Knew gaat over de emoties en complexiteit van vrouwen, gebaseerd op vrouwen uit haar eigen familie. Zara heeft de aandacht gekregen die ze verdient, een platencontract bij het bekende engelse Brownswood Label, twee eigen albums maar bovenal de erkenning van haar muzikale talent. Ze won in oktober 2014 de Jazz MOBO Award.

De Dutch Concert Big Band is een gloednieuwe big band bestaande uit jonge, professionele jazzmuzikanten uit Nederland. De gemiddelde leeftijd van de muzikanten ligt rond 25 jaar en de big band is opgericht door drummer Kevin van den Elzen. Vandaag aandacht voor enkele bigband arrangementen uit het roemrijke verleden van de lichte-muziek orkesten van de omroep. Kevin van den Elzen haalde partituren uit het enorme archief van het Muziek Centrum van de Omroep.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Echt goeie kerstmuziek is niet melig of sentimenteel, maar gewoon mooi, ontroerend en meeslepend. Die van Olivier Messiaen bijvoorbeeld, of van Hugo Distler. In De Buitenbocht zoeken we wat de afgelopen eeuw ons schonk voor onder de kerstboom. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Opnamen van de Music Meeting XS op 30 november j.l., de "kleine" versie van het bekende festival dat elk voorjaar in Nijmegen wordt gehouden. Vier internationale acts: zangeres Mayra Andrade, geboren in Havana, opgegroeid in Senegal, Angola, Duitsland en Kaapverdië. Kassé Mady Diabaté is een van de markantste zangers uit Mali. In zijn band onder meer de wereldberoemde kora-speler Ballaké Sissoko. Het Franse duo Vincent Peirani (accordeon) en Emile Parisien (sopraansax) overdonderde de zaal met een virtuoze mix. Metá Metá uit São Paulo bracht een energiek mengsel van Braziliaanse Tropicália en Nigeriaanse afrobeat. Presentatie: Frank Jochemsen.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.