3 en 4 januari

NAP, Jeri-Jeri & Mbene Diatta Seck, Nils Petter Molvaer, het ESP quintet en Fatoumata Diawara met Roberto Fonseca

Zaterdag 3 januari

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) VPRO Vrije Geluiden viert de 60ste verjaardag van meesterpianist Ronald Brautigam in de palmenkas van de Amsterdamse Hortus Botanicus. Tussen de zeldzame palmen en exotische planten speelt Brautigam de Waldstein Sonate (Pianosonate nr. 21) en Les Adieux (Pianosonate nr. 26) van zijn favoriete componist Ludwig van Beethoven.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een historische Italiaanse gitaar uit een muziekmuseum in Barcelona met een prachtig stukje barokmuziek gespeel door Xavier Diaz-Latorre, maar ook een indrukwekkende aria uit een opera van de Servisch-New Yorkse componiste Aleksandra Vrebalov, door het Kronos Quartet met Nora Fischer. Live opgenomen tijdens November Music 2014. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Om 20.30: aflevering 1 van 7 indrukken van Glatt und Verkehrt, het beroemde Oostenrijkse festival voor wereldmuziek en jazz. Vanavond: Fatoumata Diawara met Roberto Fonseca. En om 21.30: Nils Petter Molvaer, live in Paradox, met Switch - de naam van zijn meest recente CD. Molvaer maakt daadwerkelijk een 'switch': hij vond een nieuw evenwicht tussen synthetische en organische klanken, tussen akoestische en elektronische geluiden. 'Perhaps I’m mellowing with age,' zegt Molvaer er zelf over. Nòg meer aandacht voor de melodie, wat ook te danken is aan de pedal steel guitar van Geir Sundsøl. Het kwartet wordt gecompleteerd door Jo Berger Myhre (bas) en Erland Dahlen (drums). Presentatie: Aad van Nieuwkerk.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 4 januari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Richardo Chailly: a portrait. In Vrije Geluiden deze week een aankoop documentaire over dirigent Riccardo Chailly, één van de meest opwindende musici van deze tijd. In dit portret zien we hem o.a. aan het werk met het Gewandhausorchester Leipzig, we reizen met hem mee tijdens zijn tournée en we zien hem met zijn familie in Italië. Dit portret laat Chailly in verschillende hoedanigheden zien, als artiest, als dirigent maar ook als echtgenoot, vader en grootvader. Met het Gewandhausorchester Leipzig werkt hij aan zijn bekende Mahler Cyclus en zijn passie voor opera leeft hij in Valencia uit waar hij Puccini’s la Bohème met jonge vocalisten repeteert. Regie: Paul Smaczn.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
In De Buitenbocht wordt weer een verbluffend mooi stukje muziek uit de Moderne Tijd onthuld, èn we blikken vooruit op een - naar verwachting - prachtig concert rond het Miserere van Arvo Pärt, door het Lets Radiokoor. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Om 20.30 aflevering 2 van 7 indrukken van Glatt und Verkehrt: Jeri-Jeri en Mbene Diatta Seck (foto: Ton Maas). En om 21.30: het ESP-quintet van drummer Pieter Bast, met Michael Rörby (trombone), Bert Lochs (trompet), Paul Maassen (Fender Rhodes) en Jasper Somsen (contrabas). ESP staat voor European Standard Project, voortgekomen uit de ambitie om naast de bekende Amerikaanse jazz-standards ook een Europees standaardrepertoire op te bouwen. Presentatie: Aad van Nieuwkerk.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.