24 en 25 januari

Jasper Blom Quartet, Reimsreisje, What about Chinaaa, Ruud Bos en The B-Movie Orchestra, Beatrice van der Poel

Zaterdag 24 januari

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Twee dagen lang volgden de camera’s van VPRO Vrije Geluiden drie Nederlandse jazzmuzikanten (altviolist Oene van Geel, rietspeler Maarten Ornstein en toetsenist Tony Roe) en vier top flamencos. Zie hoe zeven muzikanten in korte tijd een hechte groep vormen! Verder bij ons in het Bimhuis te gast de fameuze zanger El Pele met gitarist El Niño Seve en barokgitarist/luitist Enrike Solinís, die begeleid wordt door percussionist Daniel Garay. De Flamenco Biënnale Nederland reist deze editie langs vijf steden: Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Nog één keer een deel uit het concert door het Kronos Quartet tijdens November Music 2014; een mooi stukje muziek van de Sardijnse gitarist Paolo Angeli die zijn gitaar compleet heeft geprepared tot een miniatuur-orkestje; iets over de Bachdag; en een korte vooruitblik op de concerten die pianist Ivo Janssen op zijn eigenhandig tot concertzaal verbouwde woonboot in Amsterdam.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Een impressie van het Oostenrijkse wereldmuziekfestival Glatt Und Verkehrt met de Mexicaanse zangeressen Dora Juárez Kiczkovsky en Sandra Cuevas. Vanaf 21.30 een opname van het trio van de Duitse pianist Christian Pabst. Door de pers omschreven als een poëet achter de vleugel, en een extreem lyrisch pianist, die met zijn spel verhalen vertelt. Hij speelde afgelopen zomer in de Roode Bioscoop in Amsterdam, met David Andres (contrabas) en Kaspars Kurdeko (drums) èn een kleine maar fijne strijkers- en blazerssectie.

Na middernacht de jazzplaten van Wilfried de Jong. 

Zondag 25 januari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Muziek die ritmisch ijzersterk, vol van actie en levensvreugde is, funky en tegelijk zo Hollands. Direct herkenbaar als muziek van Ruud Bos. Frank Jochemsen, radiomaker van Vrije Geluiden Radio 6 stak al zijn liefde, tijd en eigen geld in dit project Ruud Bos Naked Plus...een cd met originele soundtracks van Nederlandse speelfilms gemaakt tussen 1967 en 1973. Het B-Movie Orchestra hebben we bereid gevonden een aantal stukken van Ruud Bos in te studeren en in onze uitzending uit te voeren. Reimsreisje is een hedendaagse bewerking door componist Bob Zimmerman van Gioacchino Rossini’s komische opera Il viaggio a Reims. Het auteursduo Bindervoet & Henkes is verantwoordelijk voor een nieuwe, Nederlandse tekst. Regisseur Marcel Sijm zorgt ervoor dat er veel te genieten en te lachen valt. Saxofonist Jasper Blom raakte tijdens zijn verblijf in New York geïnspireerd door de gewoonte van jazzmusici aldaar om buiten hun eigen grenzen op zoek te gaan naar inspiratie en nieuwe klankkleuren. Samen met gitarist Jesse van Ruller, bassist Frans van der Hoeven en drummer Martijn Vink combineert hij een breed scala aan invloeden: van jazz en klassieke muziek tot funk en latin. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
We bellen met Joel Bons van het Nieuw Ensemble in verband met het Vrije Geluiden Concert Van De Week op 28 januari in het Muziekgebouw: What about ChinAAA? In De Buitenbocht maakt Ernst Krenek een fraaie muzikale sliding. Sluiertipje: in Rotterdam gaat de première van een slagwerkconcert van de Finse componist Kalevi Aho.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Te gast vanavond: zangeres, tekstdichter en componiste Beatrice van der Poel, die aan haar warme stem altijd een fijn raspend soulrandje meegeeft. Ze komt met haar band om live te spelen, en natuurlijk neemt ze haar mooie nieuwe plaat "Heelhuids" mee, die ook op vinyl is verschenen. Op die plaat brengt ze een ode aan door haar bewonderde soulzangers. En verder: opnamen van North Sea Jazz 2014 van onder meer de weergaloze trompettist Ambrose Akinmusire.
Na middernacht de jazzplaten van Wilfried de Jong.