7 en 8 februari

Brock and the Brockettes, Ralph van Raat, Tan Dun, De Beren Gieren, Kris Bowers

Zaterdag 7 februari

9.00 - 9.50 uur NPO 1
The B-Movie Orchestra speelt de ritmisch ijzersterke, vol van actie en levensvreugde, funky en tegelijk heel Hollandse filmmuziek van Ruud Bos. De nieuwe kinderopera van De Nationale Opera Reimsreisje gaat binnenkort in première: 11 solisten vullen het podium en zingen over perenijsjes. En het Jasper Blom Quartet: 4 top jazzmusici met een breed scala aan invloeden: van jazz en klassieke muziek tot funk en latin

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een korte special rond de Chinese componist Tan Dun. Morgenochtend wordt in Vrije Geluiden op NPO1 muziek van hem gespeeld door pianist Ralph van Raat. Vanavond voorbeelden van zijn orkestmuziek, van de filmmuziek die Tan Dun schreef voor Crouching Tiger, Hidden Dragon en Hero, en niet te vergeten: we laten twee verschillende versies horen van de Internet Symphony 'Eroica' die hij schreef voor het YouTube-Orchestra - musici speelden samen via het Internet, en daarna werden de beste spelers op kosten van YouTube uitgenodigd om "in het echt" te komen spelen in Carnegie Hall in New York.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Elk weekend hebben we de vaste rubrieken "Meer Mingus" en "Meer Miles". Maar natuurlijk ook schitterende live-opnamen. Vanaf 21.30: de jonge Amerikaanse pianist Kris Bowers won de Thelonious Monk Jazz Piano Competition, speelde met Kanye West en componeert filmmuziek. Hij overtuigt iedereen met zijn originele spel, is geschoold in zowel jazz als klassiek en produceert een fascinerende mix van groove, melodie en percussie met prepared piano-technieken. Op 14 november maakten we een opname in het Bimhuis. En verder: De Beren Gieren! Na middernacht de jazzplaten van Wilfried de Jong.
 

Zondag 8 februari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Veel aandacht in Vrije Geluiden voor de Chinese componist/dirigent Tan Dun en pianist Ralph van Raat. De twee hebben veel samengewerkt. Ralph van Raat vertelt over Tan Dun’s muziek en laat voorbeelden van zijn werk horen. Herman Brock Jr.(1970)is een Nederlandse bluegrass- americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist en singer-songwriter. Hij groeide op in Terneuzen en speelde als tiener gitaar in de band van zijn vader. U hoort eigen werk van zijn nieuwe plaat The Old World, een bijzonder bluegrass-album en een prachtige muzikale reis door de oude wereld van streekverhalen en legendes.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
We blikken vooruit op twee bijzondere muzikale evenementen: An Evening Of Today is een concert op 12 februari in in Muziekgebouw aan 't IJ. Zes jonge talentvolle (alumni) componisten van het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Concervatorium Den Haag krijgen de ruimte om samen met het Nieuw Ensemble op zoek te gaan naar ongehoorde klanken en verbindingen met andere disciplines. En Cross-Linx, 11-14 februari, in vier steden, met onder meer de New Yorkse altvioliste Nadia Sirota (volgende week in VG op NPO1).

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Om 21.30 een heel bijzondere live-opname. Op 20 december 2014 werd in het Bimhuis in Amsterdam het jonge ensemble voor nieuwe muziek Oerknal! geconfronteerd met het Vlaams-Nederlandse trio De Beren Gieren: Fulco Ottervanger (piano), Lieven Van Pée (bas), Simon Segers (drums). De Beren Gieren is een jonge, brutale band die jazz, modern klassiek, rock, hiphop en meer in een vrolijke mix gooit. Gevoel voor humor en poëzie zijn daarbij onontbeerlijk. Het uit Den Haag afkomstige Oerknal! speelt hedendaagse muziek niet alleen in concertzalen maar ook in verlaten gebouwen, underground-clubs en café's. En we hebben nog wat van de jonge pianist Kris Bowers. Na middernacht: de jazzplaten van Wilfried de Jong.