14 en 15 februari

Avishai Cohen, Sam Lee, New Rotterdam Jazz Orchestra ft. Reinier Baas, Currentes, Hanna Shybayeva en Maria Milstein

Zaterdag 14 februari

9.00 - 9.50 uur  NPO 1
Veel aandacht in Vrije Geluiden voor de Chinese componist/dirigent Tan Dun en pianist Ralph van Raat. De twee hebben veel samengewerkt. Ralph van Raat vertelt over Tan Dun’s muziek en laat voorbeelden van zijn werk horen. Herman Brock Jr.(1970)is een Nederlandse bluegrass- americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist en singer-songwriter. Hij groeide op in Terneuzen en speelde als tiener gitaar in de band van zijn vader. U hoort eigen werk van zijn nieuwe plaat The Old World, een bijzonder bluegrass-album en een prachtige muzikale reis door de oude wereld van streekverhalen en legendes. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Vanavond de start van een korte reeks opnamen van het Noorse ensemble Currentes, dat middeleeuwse en Renaissance-muziek speelt. En verder: de nieuwe CD van Anouar Brahem, muziek van Avishai Cohen, en een concerttip: trompettist Marco Blaauw en trombonist Mike Svoboda treffen elkaar in Nijmegen. Niet de makkelijkste muziek, maar een heerlijke uitdaging voor wie het aandurft!

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Om 21.30 opnamen van het New Rotterdam Jazz Orchestra met onder meer gitarist Reinier Baas. En om 22.30 het trio van trompettist Avishai Cohen. Precies een jaar geleden namen we in het Utrechtse RASA een concert van zijn trio Triveni op. Die naam refereert aan de heilige Triveni Sangam in het Indiase Allahabad. Daar komen drie rivieren samen, twee daadwerkelijke en één onzichtbare, een rivier die niet bestaat. Avishai Cohen laat avant-garde jazz versmelten met klezmer, rock en world. Morgenochtend is hij trouwens te zien in Vrije Geluiden op NPO1.
Na middernacht de jazzplaten van Wilfried de Jong.
 

Zondag 15 februari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Trompettist Avishai Cohen is een van de best bewaarde geheimen in de jazzwereld. In zijn muziek is te horen is dat hij uit Israël afkomstig is, “een kruispunt tussen Oosterse en Westerse muziek” volgens de trompettist. Op zijn album Dark Nights (2014) plaats hij zijn eigen composities naast odes aan Ornette Coleman en Charles Mingus. Hoewel Sam Lee zich de laatste jaren intens heeft ondergedompeld in de traditionele Britse muziek, weet hij er een andere invulling aan te geven. De Noord-Londense troubadour laat Britse folk, daterend uit de dertiende eeuw tot de jaren zestig, herleven. Violist Maria Milstein en pianist Hanna Shybayeva laten werk horen van hun nieuwe CD Sounds of War. Lastige stukken met verdriet, angst, verontwaardiging en woede... 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
In de rubriek De Buitenbocht laten we het klinkend bewijs horen dat moderne muziek ook gewoon heel mooi kan zijn, bijvoorbeeld die van de Poolse componist Karol Szymanowski. En verder aandacht voor het Vijfde Amsterdam Altvioolfestival en het Vierde Nationaal Altvioolconcours.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Om 21.30 nog meer opnamen van trompettist Avishai Cohen. En om 22.30 een opname van het indrukwekkende concert van het Zwitserse pianotrio Vein met de Amerikaanse saxofonist Dave Liebman. De grillige dynamiek van Liebman viel perfect in het slotje bij de drie virtuoze en uiterst flexibele Zwitsers, waardoor niet alleen de eigen stukken van Liebman, maar ook standards fris en verrassend klonken.
Na middernacht besluit Wilfried de Jong het weekend met een stapel jazzplaten.