21 en 22 februari

Henny Vrienten ft. My Baby & Xander Vrienten, Henny Vrienten ft Theo Sieben & Monique Lansdorp, My Baby met Uprising

Zaterdag 21 februari

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Trompettist Avishai Cohen is een van de best bewaarde geheimen in de jazzwereld. In zijn muziek is te horen is dat hij uit Israël afkomstig is, “een kruispunt tussen Oosterse en Westerse muziek” volgens de trompettist. Op zijn album Dark Nights (2014) plaats hij zijn eigen composities naast odes aan Ornette Coleman en Charles Mingus. Hoewel Sam Lee zich de laatste jaren intens heeft ondergedompeld in de traditionele Britse muziek, weet hij er een andere invulling aan te geven. De Noord-Londense troubadour laat Britse folk, daterend uit de dertiende eeuw tot de jaren zestig, herleven. Violist Maria Milstein en pianist Hanna Shybayeva laten werk horen van hun nieuwe CD Sounds of War. Lastige stukken met verdriet, angst, verontwaardiging en woede...

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tussen de enorme berg nieuwe cd’s door blikken we alvast vooruit naar het Minimal Music Festival. Dat feestje wordt vanaf 8 april in Amsterdam gevierd, en de komende weken nemen wij er vast een klein voorschotje op. Verder aandacht voor de tamelijk jonge Syrisch/Britse oed-speler Khyam Allami, die blijmoedig over alle genre-grenzen heen wandelt.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6 
Frank Jochemsen presenteert in zijn daverende live show om 21.30 een live-opname van de getalenteerde jonge pianist Dominic J. Marshall, die bij de Dutch Jazz Competition 2014 de prijs voor beste solist mee naar huis mocht nemen. Op 8 januari speelde hij met zijn trio (met Glenn Gaddum jr op de bas, en Jamie Peet op drums) in het Bimhuis in Amsterdam.
Voorts een lekker dotje Belgische jazz van nu, met de progressieve jazzrock van Nordmann, het LABtrio en BRZZVLL met Anthony Joseph. Tevens, zoals elke zaterdag tegen middernacht; de rubriek ‚Meer Mingus’, onder auspicien van het Charles Mingus Genootschap. Waarna Wilfried de Jong door zijn jazzstapels ploegt.

Zondag 22 februari

10.30 - 11.20 uur NPO1
Deze Vrije Geluiden is mede samengesteld door Henny Vrienten. Na 23 jaar bracht Vrienten een soloplaat uit 'En Toch...' De voormalig Doe Maar zanger is bassist, gitaren verzamelaar, maakt filmmuziek, schreef onlangs de tune voor Sesamstraat, en schrijft gedichten. We ontvangen de groep My Baby, een trio bestaand uit broer en zus Joost en Cato van Dyck, aangevuld met gitarist Daniel 'DaFreez' Johnston uit Nieuw-Zeeland. December 2013 verscheen het debuutalbum 'My Baby Loves Voodoo' dat laaiende recensies kreeg. Op 12 maart komt hun nieuwe cd Shamanaid uit. Henny speelt Americana muziek met violist Monique Lansdorp en dobrospeler Theo Sieben.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4 
We zijn ergens in de stapels een fijne flamenco-opname tegengekomen, en die delen we natuurlijk graag. Aanstaande zondag doen we dat. En we hebben een vrouwelijke Buitenbocht; Henriëtte Bosmans komt langs, een componiste met een voorliefde voor onverwachte wendingen en geinige foefjes.  Verder nog een tip waarin John Adams en Bela Bartok bij elkaar komen. 

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
In het knallende live gebeuren met Frank Jochemsen is de kans groot dat rietblazer Yuri Honing langs komt om zijn nieuwe album Desire van toelichting te voorzien. Na tienen een opname van de jonge gitarist Jorrit Westerhof. Begon ooit Rammstein na te spelen, maar tijdens zijn studie aan het Gronings conservatorium heeft hij de improhoek gevonden. Op 8 december 2014 speelde hij in het Bimhuis met Gatecrash, de electrische band van trompettist Eric Vloeimans. Dan aandacht voor de nieuwe verzamelplaat in de reeks ‚Spiritual Jazz’ van het label Jazzman; dit keer gewijd aan zeldzame vocale jazz. En vlak voor Wilfried tegen middernacht de rubriek ‚Meer Miles’, onder auspicien van het Miles Davis Bureau. En tot enen dus de jazzplaten van Wilfried de Jong.