28 februari en 1 maart

Trio Bel Image, Kaja Draksel, BRZZVLL feat. Anthony Joseph, Dansen op een Glazen Plafond, Yuri Honing, Spiritual Jazz en meer

Zaterdag 28 februari

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Een special met Henny Vrienten. De voormalig zanger van Doe Maar heeft na 23 jaar een solo-cd uitgebracht En toch... en er is zoveel meer: hij schrijft filmmuziek, muziek voor documentaires, kinderliedjes en musical... Is vader van vijf, houdt hartstochtelijk van poëzie en verzamelt gitaren. Uiteraard veel verhalen, maar we horen Henny Vrienten natuurlijk ook zingen. Als begeleiding neemt hij de band My Baby mee en hij gaat de uitdaging aan met Americana...

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Om te beginnen minimallen we lekker door deze week, en dat allemaal als vooruitblik op het World Minimal Music Festival dat op 8 april in Amsterdam begint. Verder komt één van de grootste huidige pianotalenten, Kaja Draksler voorbij. En blikken we vooruit op de Vrije Geluiden TV van zondag waarin onder meer Ed Spanjaard te zien is. Daarnaast wemelt het natuurlijk weer van de fijne, nieuwe cd’s.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
De radio knettert op zaterdagavond van de Vrije Geluiden, live opgelegd door Frank Jochemsen.
Rond 21.30 een eerste blokje van de opname die we vorige week maakten in het Utrechtse Rasa; zanger Sam Lee heeft zich de laatste jaren intensief ondergedompeld in de traditionele Britse folk; de Noord-Londense troubadour laat zijn vondsten (daterend uit de dertiende eeuw tot de jaren zestig) herleven. En tussen alle splinternieuwe releases en oude platenstapels uit Frank’s kast door, zal rond half elf een concertopname van drummer (en godfather van de afrobeat) Tony Allen te horen zijn. Onlangs kwam zijn prachtplaat ‚Film of life’ uit, maar Frank heeft hand weten te leggen op een Franse radio-opname die begin dit jaar gemaakt is. Tegen middernacht kun je Meer Mingus verwachten, waarna jazzcat met Pork Pie Hat Wilfired de Jong een uurtje tekeer gaat.

Zondag 1 maart

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Het trio Bel Image (Emmy Verhey, Lodewijk en Ed Spanjaard) voert een onbekend werk van de Nederlandse componist Hans Henkemans uit. Het betreft het onuitgegeven stuk voor een pianotrio dat hij in 1935 schreef. Het stuk is eenmaal voor de radio uitgevoerd en vervolgens, zoals dat vaker gebeurde, opgeborgen en vergeten. Het funkjazzcollectief BRZZVLL uit Antwerpen maakt muziek geïnspireerd op jazz en psychedelische funk, afrobeat en groove., De Britse auteur, poëet en muzikant van het bevlogen woord Anthony Joseph kon zich in de rare grooves van het sextet goed vinden en vice versa. Corrie van Binsbergen vertelt over project Dansen op een Glazen Plafond en ze neemt mondharmonica speler Hermine van Deurloo mee.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een Caribische buitenbocht deze zondag, want da’s ook weleens fijn, en overal wordt mooie muziek gemaakt. En dat dan afgemaakt met een moppie flamenco, uit een opname die we eerder dit jaar maakten. Maar da’s nog niet alles, het Grachtenfestival komt ook voorbij. En we gaan ook nog wel even buurten bij de Young Composers Meeting. Als we daar tenminste aan toe komen, want we zitten natuurlijk ook weer met al die nieuwe cd’s.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Ook zondagavond davert Frank Jochemsen de zender weer op. En nu komt Yuri Honing wel echt langs. De saxofonist bracht vorige week zijn nieuwe plaat ‚Desire’ uit; een plaat die ontdaan is van alle opsmuk, poespas en effectbejag maar gewoon direct je ziel in knalt. Wel zo handig. Het thema van de plaat is verlangen. Yuri komt vertellen waarnaar precies. Dan aandacht voor de nieuwe verzamelplaat in de reeks ‚Spiritual Jazz’ van het cultlabel Jazzman; dit keer gewijd aan extreem zeldzame vocale jazz. Na elven enige hoogtepunten uit een concertopname van Anthony Braxton, een van de belangrijkste pioniers van de vrije muziek in de jaren zestig en zeventig. Hij gaf eind januari een speciaal, kleinschalig en besloten concert in De Singer in het Vlaamse Rijkevorsel. Tegen middernacht de rubriek ‚Meer Miles’, onder auspicien van het Miles Davis Bureau, waarna Wilfried de Jong door zijn jazzstapels ploegt.