7 en 8 maart

Canto Ostinato, Mark Alban Lotz, Paul van Kemenade, Zara McFarlane, Ab Baars en Syberen van Munster

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Het trio Bel Image (Emmy Verhey, Lodewijk en Ed Spanjaard) voert het onuitgegeven stuk voor een pianotrio dat Hans Henkemans in 1935 schreef. Het stuk is eenmaal voor de radio uitgevoerd en vervolgens opgeborgen en vergeten. Het funkjazzcollectief BRZZVLL uit Antwerpen maakt muziek geïnspireerd op jazz en psychedelische funk, afrobeat en groove., De Britse auteur, poëet en muzikant van het bevlogen woord Anthony Joseph kon zich in de rare grooves van het sextet goed vinden en vice versa. Corrie van Binsbergen vertelt over project Dansen op een Glazen Plafond en ze neemt mondharmonica speler Hermine van Deurloo mee.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
De radio knettert op zaterdagavond van de Vrije Geluiden, live opgelegd door Frank Jochemsen. Tegen middernacht Meer Mingus waarna Wilfired de Jong een uurtje jazzplaten draait.  

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Jazzensemble Three Horns and a Bass: met trompet, trombone, altsax en contrabas is de bezetting bijzonder en de eigen werken van de Tilburgse altsaxofonist en componist Paul van Kemenade zijn lekker eigenzinnig. Toen Simeon ten Holt in de jaren zeventig zijn Canto Ostinato schreef, legde hij de instrumentatie van het inmiddels zeer populaire muziekstuk niet vast. De Nederlandse pianist Kees Wieringa presenteert de Canto, voor vier vleugels, strijkkwartet en zangstem. Mark Alban Lotz is een virtuoos improvisator op de fluit. Hij bespeelt fluiten in alle soorten en maten. Pas onlangs bracht hij zijn eerste solo-cd uit. Van dit album Solo Flutes speelt hij twee stukken.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een Caribische buitenbocht deze zondag, want da’s ook weleens fijn, en overal wordt mooie muziek gemaakt. En dat dan afgemaakt met een moppie flamenco, uit een opname die we eerder dit jaar maakten. Maar da’s nog niet alles, het Grachtenfestival komt ook voorbij. En we gaan ook nog wel even buurten bij de Young Composers Meeting. Als we daar tenminste aan toe komen, want we zitten natuurlijk ook weer met al die nieuwe cd’s.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Ook zondagavond davert Frank Jochemsen de zender weer op. En nu komt Yuri Honing wel echt langs. De saxofonist bracht vorige week zijn nieuwe plaat ‚Desire’ uit; een plaat die ontdaan is van alle opsmuk, poespas en effectbejag maar gewoon direct je ziel in knalt. Wel zo handig. Het thema van de plaat is verlangen. Yuri komt vertellen waarnaar precies. Dan aandacht voor de nieuwe verzamelplaat in de reeks ‚Spiritual Jazz’ van het cultlabel Jazzman; dit keer gewijd aan extreem zeldzame vocale jazz. Na elven enige hoogtepunten uit een concertopname van Anthony Braxton, een van de belangrijkste pioniers van de vrije muziek in de jaren zestig en zeventig. Hij gaf eind januari een speciaal, kleinschalig en besloten concert in De Singer in het Vlaamse Rijkevorsel. Tegen middernacht de rubriek ‚Meer Miles’, onder auspicien van het Miles Davis Bureau, waarna Wilfried de Jong door zijn jazzstapels ploegt.