14 en 15 maart

Helena Rasker & Simon Lepper, Atanga Boom, Zapp4, Matangi Kwartet, St. Paul and the Broken Bones, Reijsiger/Fraanje/Sylla en meer

Zaterdag 14 maart

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Jazzensemble Three Horns and a Bass: met trompet, trombone, altsax en contrabas is de bezetting bijzonder en de eigen werken van de Tilburgse altsaxofonist en componist Paul van Kemenade zijn lekker eigenzinnig. Toen Simeon ten Holt in de jaren zeventig zijn Canto Ostinato schreef, legde hij de instrumentatie van het inmiddels zeer populaire muziekstuk niet vast. De Nederlandse pianist Kees Wieringa presenteert de Canto, voor vier vleugels, strijkkwartet en zangstem. Mark Alban Lotz is een virtuoos improvisator op de fluit. Hij bespeelt fluiten in alle soorten en maten. Pas onlangs bracht hij zijn eerste solo-cd uit. Van dit album Solo Flutes speelt hij drie stukken.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Aandacht voor een nieuw concert van het Matangi Kwartet, en een obscure Stabat Mater. Welke precies? Dat vertellen we nog even niet. En een Hollands stukkie minimal op verzoek van een luisteraar, daar hadden we immers zelf om gevraagd. Verder blikken we vooruit op de uitzending van Vrije Geluiden TV en hebben we, schrik niet, draaiorgelmuziek. Nou ja, soort van.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
In het eerste uur aandacht voor de Zwarte Lijst, het dagthema is guilty pleasures. Over ‚zwarte muziek’ gesproken: om half tien hoor je een concertopname van de Campbell Brothers; de steel-gitaar is al jaren de ziel van de diensten van de Keith Dominion Holiness Church. De Campbell Brothers zijn afgezanten van deze Afro-Amerikaanse geloofsgemeenschap. Hun rauwe, funky en opzwepende gospelmuziek wordt Sacred Steel genoemd. Onlangs brachten ze in het Bimhuis hun unieke gospelversie van Coltrane’s meesterwerk ‚A love supreme’. Voorts blikken we vooruit op de TV-uitzending met soul-muziek van St Paul & The Broken Bones en hypnotiserende muziek van Reijsiger/Fraanje/Sylla. En we geven een CD-box weg met de verzamelde opnamen Ornette Coleman op het label Atlantic. Tegen middernacht hoor je de rubriek Meer Mingus, onder auspiciën van het Charles Mingus genootschap. En daarna is zeker dat Wilfried de Jong zijn jazzplaten de radio opslingert.

Zondag 15 maart

10.30 - 11.20 uur NPO 1
St. Paul & the Broken Bones is een Amerikaanse soulband, die in september een succesvol Nederlands debuut maakte op festival Into The Great Wide Open. We maakten toen al kennis met de charismatische frontman Paul Janeway. De Nederlandse muzikanten Ernst Reijseger (cello), Harmen Fraanje (piano) en Mola Sylla (Senegalese zang) brachten onlangs hun tweede cd Count Till Zen uit met bezwerende muziek op de grenslijnen van jazz, klassiek en wereldmuziek. De Nederlandse alt Helena Rasker is te gast. Ze komt, naast zingen, ook praten praten over wereldberoemde alten als Kathleen Ferrier, en vooral over het feit dat altstemmen haast wel uitgestorven lijken.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
De musici van pand 7090 maken muziek op de Maastrichtse kunstbeurs Tefaf. Hoe dat zit, hoort u zondagavond. Verder natuurlijk een aflevering van uw eigen BuitenBocht en aandacht voor een alleraardigst passieconcert, dit keer eens zonder Bach. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, nemen wij u ook nog aan de hand door het oerwoud van nieuwe cd's.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Om half tien een live sessie in de studio bij Frank Jochemsen; Atanga Boom komt langs om hun debuutalbum knallend ten doop te houden; de band is opgericht in 2012 door zes muzikanten met passie voor groove, powerjazz en worldmusic. Voorts flamenco van José Quevedo ‘Bolita’ en Dani de Morón; een nieuwe lichting gitaristen brengt een hommage aan flamencopionier Paco de Lucía. En we hebben nog Groningse concertopnamen van strijkkwartet Zapp4, die zich onsterfelijk maakten met hun Radioheadvertolkingen. Tegen middernacht Meer Miles waarna Wilfried de Jong het vol verve overneemt.