28 en 29 maart

John Engels 80! - reünie Louis van Dijk Trio, harpiste Gwyneth Wentink speelt Riley, Kaapverdiaanse zanger Zé Luis, Boy Edgar Special op Radio 6

Zaterdag 28 maart

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) Maarten Vos verrijkt zijn cellospel met elektronica. Hij zit nog op het conservatorium van Amsterdam, maar dit jaar is hij al musician-in-residence bij Gaudeamus, de organisatie voor nieuwe muziek. Eerder deze maand was het Music Freedom Day. Een dag om stil te staan bij de vrijheid van muziek, want niet overal ter wereld kan iedereen naar eigen inzicht muziek maken of beluisteren. Emiel Barendsen, oud-directeur van het Tropentheater, komt hierover praten. Ook gaat Gustavo Pazos, die ooit vluchtte uit Uruguay, gitaarmuziek spelen uit zijn land. De Britse bluesgitarist Ian Siegal bracht onlangs een live-album uit dat hij opnam in de Amsterdamse North Sea Jazz Club. Van dat album komt hij twee nummers spelen.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Vrije Geluiden presenteert u, in de reeks Meer Minimal, een fijn stuk van David Lang. Overigens ook te horen op het World Minimal Music Festival. Verder een jazzMatthäus, maar ook een duo uit het Midden-Oosten. En een kleine vooruitblik op het optreden van John Engels, aanstaande zondagochtend in Vrije Geluiden op de teevee.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
De laatste dag van de Zwarte Lijst op Radio 6. Morgenavond presenteerd Frank Jochemsen een special rond bandleider en één van de belangrijkste Nederlanse jazzisten: Boy Edgar. 

Zondag 29 maart

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Gwyneth Wentink behoort tot de meest bekende harpisten van Nederland. Ze speelt een stuk van Terry Riley, die 8 tot en met 12 april special guest is op het World Minimal Music Festival. De bijna 80-jarige jazzdrummer John Engels gaat op tournee door heel Nederland met verschillende leden van zijn ensembles. Bij Vrije Geluiden komt hij spelen met het beroemde Louis van Dijk Trio, met Louis van Dijk op piano, John Engels op drums en Jacques Schols op bas. De Kaapverdische zanger Zé Luis is ondanks zijn 61-jarige leeftijd een zanger in opkomst. Hij zingt al jaren voor het Kaapverdische publiek maar de rest van de wereld krijgt pas sinds 2 jaar de kans om zijn stem te horen.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Sterverslaggever Aad gaat op bezoek bij componist des vaderlands Willem Jeths, en praat met hem over een leuk nieuw project. Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek. Wat dat is? U hoort het zondagavond in uw eigen Vrije Geluiden. Verder een stevig stuk lente, een Limburgs requiem en Mahagonny in de bioscoop.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Op 31 maart is het 100 jaar geleden dat bandleider Boy Edgar werd geboren. Frank Jochemsen presenteert een thema-uitzending met veel muziek van Boy Edgar en van muzikanten die met hem gespeeld hebben of de Boy Edgar Prijs wonnen. Met bijzondere gasten, waaronder Marieke Klomp en Marie-Claire Melzer (zij schreven het boek Boy Edgar – Het dubbelleven van een alleskunner); saxofonist Hans Dulfer; en dochter Jane Edgar, met persoonlijke verhalen over haar vader. Na elven de radiodocumentaire De Geniale Chaos van Boy Edgar van Frank Jochemsen en Marie-Claire Melzer.