4 en 5 april

José James, Sean Rowe, New European Ensemble, Habib Koité, Harry Partch en Ron Ford

Zaterdag 4 april

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Gwyneth Wentink behoort tot de meest bekende harpisten van Nederland. Ze speelt een stuk van Terry Riley, speciaal voor haar gearrangeerd. De bijna 80-jarige jazzdrummer John Engels gaat op tournee door heel Nederland met verschillende leden van zijn ensembles. Bij Vrije Geluiden komt hij spelen met het beroemde Louis van Dijk Trio, met Louis van Dijk op piano, John Engels op drums en Jacques Schols op bas. Zé Luis zingt al jaren voor het Kaapverdische publiek maar de rest van de wereld krijgt pas sinds 2 jaar de kans om zijn stem te horen.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zaterdagavond gebeurt er iets bijzonders op Radio 4. Vrije Geluiden komt dan live vanuit Splendor in Amsterdam, waar de eerste aflevering van Het Weeshuis van de Nederlandse muziek plaatsvindt. 'Wat is dat dan?' Zult u zich afvragen. Welnu, veel muziek wordt geschreven, één keer uitgevoerd en daarna opgeborgen in een donker archief. Daar komt het meestal nooit meer uit, terwijl het vaak heel mooie muziek is. Op die muziek jagen de redacteuren van het Weeshuis.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Vaste gastheer Frank Jochemsen is dit weekend met de Noorderzon vertrokken. De presentator van vanavond is Mijke van Wijk, de NTR-stem op Radio 6 op doordeweekse avonden. Zij schotelt muziek voor in de geest van de grote afwezige, maar neemt ook eigen muziek mee. Waaronder van haar helden The Ploctones (in het kader van het Heldenweekend op Radio 6). Maar ook veel livemuziek van toonaangevende Nederlandse festivals, met eigen opnames van onder anderen het Turkse Taksim Trio, het trio Goudsmit/Bakker/Jäger en de groep Mamer Kassey uit Niger. En geheel volgens traditie draait Wilfried de Jong na middernacht uit eigen platenkast

Zondag 5 april

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Singer-songwriter Sean Rowe begeleidt zichzelf op gitaar en maakt indruk met zijn zware stem. Het New European Ensemble is een gezelschap van jonge musici uit heel Europa. Ze spelen zondag muziek van de componisten Arnold Schönberg en Carlo Boccadoro. De Amerikaanse jazzzanger José James brengt op zijn nieuwe cd Yesterday I Had the Blues een muzikale ode aan Billie Holiday. Op 7 april zou Lady Day 100 jaar zijn geworden. James zingt twee nummers die door Billie Holiday beroemd zijn geworden, waaronder ook Strange Fruit. Thomas Enhco is zijn pianist.  

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zondagavond een tip van collega Charlie, die naar een van de grootste wereldmuziekfestivals is geweest. En een BuitenBocht, natuurlijk. Verder een Limburgs requiem en een herontdekt koorwerk van Bernard van Dieren. En een boel mooie, nieuwe cd’s natuurlijk.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Ook vanavond is Frank Jochemsen een pakje sigaretten halen. In de studio zit Jaap Boots met geweldige muziek, ook uit eigen straatje. In elk geval komen zijn helden aan bod: Charlie Parker, Van Morrison, Dexter Gordon en Tom Waits. En ook vanavond livemuziek van toonaangevende Nederlandse festivals, met eigen opnames van onder anderen duo Benjamin Herman altsax en Anton Goudsmit gitaar, de Noorse saxofonist Håkon Kornstad en de Malinese supermuzikant Habib Koité. Daarna besluit Wilfried de Jong het weekend met een stapel jazzplaten.