25 en 26 april

Carmen Souza, Marike van Dijk, Nirali Kartik, Yuri Honing, Zarah McFarlane, Kris Bowers, Eric Vloeimans' Gatecrash met Jorrit Westerhof

Zaterdag 25 april

9.00 - 9.50 uur NPO 1
De Armeense Vardan Hovanissian en de Turkse Emre Gültekin aandacht voor de Armeense genocide. Pianist Rob van Bavel bewerkte voor zijn nieuwe cd The Inventors stukken van Debussy, Ravel en Bach. De bewerkingen voert hij uit met zijn eigen jazztrio en strijkers van het Metropole Orkest. In de dansvoorstelling Snow in June van choreografenduo LeinaRoebana speelt de muziek van de componist Tan Dun een grote rol. Cellist Jakob Karonyi speelt een solostuk en percussioniste Tatiana Koleva maakt met drie percussieleerlingen dansende muziek in waterbakken.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
De Veenfabriek maakt met Slagwerk Den Haag en het Asko Schönberg-ensemble de voorstelling TULPMANIA over de betoverende schoonheid van een bloem en de hebzucht die daaruit voort kan komen. In Vrije Geluiden hoort u de eerste opnames. Verder ook nog wat fijn spul dat opgenomen is tijdens het World Minimal Music Festival, maar dat even op de plank is blijven liggen. En iets leuks uit Vrije Geluiden Teevee. En, natuurlijk, nieuwe cd’s.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Het is kliekjesweekend bij Frank Jochemsen; restjes uit prachtige concertopnamen van trompettist Eric Vloeimans' Gatecrash met gitarist Jorrit Westerhof, en van het trio Kris Bowers (virtuoos op Fender Rhodes), alsmede zangeres Zarah McFarlane. Vanaf 21.30 uur live opnamen van Yuri Honing’s Acoustic Quartet, dat onlangs het sidderend mooie album ‚Desire’ uitbracht. En gelukkig ook alvast wat uit de knalverse opname van Tini Thomsen, die verleidelijk knort op baritonsaxofoon. Voorts veel nieuwe stapels en tegen middernacht een dikke Meer Mingus omdat het woensdag zijn geboortedag was. Na middernacht kneitert Wilfried de Jong een dotje platen in je melik.

Zondag 26 april

10.30 - 11.20 uur NPO 1
De Kaapverdische zangeres Carmen Souza en bassist, mentor en producent Theo Pascal spelen samen met hun ensemble muziek van hun nieuwe cd Epistola, die eind april uitkomt. Marike van Dijk is een Nederlandse saxofoniste die in New York woont en werkt. Voor haar recente cd The Stereography Project schreef ze nieuwe muziek die balanceert op de grens van jazz en hedendaags gecomponeerde muziek. De Indiase zangeres Nirali Kartik neemt ons mee naar het emotionele hart van de traditionele en klassieke Indiase zang. Ook is Nirali Kartik betrokken bij het project Maati Baani (taal van de wereld) waarbij ze via Skype en YouTube musici uit verschillende landen bij elkaar brengt.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Er is iets nieuws en leuks van het Nederlands Blazers Ensemble. Zondag hoort u er in Vrije Geluiden op Radio 4 meer over. En u hoort sowieso meer natuurlijk, van Hildegard von Bingen bijvoorbeeld. En vanuit de wekelijkse buitenbocht. En, we zeggen het nog een keer, een flinke stapel nieuwe cd’s.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen brengt rond 20.30 uur muziek van oerbassist Majijd Bekkas. Vanaf 21.30 uur opnamen van de Wageningse samenwerking tussen de Amerikaanse saxofonist Bob Sheppard en bassist Jasper Somsen met toetsenist Karel Boehlee en slagwerker Hans van Oosterhout. Voorts meer kliekjes uit onlangs gemaakte opnamen van Gatecrash, pianist Kris Bowers, zangeres Zarah McFarlane en van het Acoustic Quartet van saxofonist Yuri Honing, dat een album maakte in het teken van verlangen. Voor we Koningsnacht in gaan nog meer Miles, onder auspiciën van een bureau. Wilfried de Jong gaat na middernacht van hoppestein (gaat hij ook).