2 en 3 mei

Remigratie Joodse musici na WOII, Live uit Splendor Amsterdam: Weeshuis van de Nederlandse muziek, Mike del Ferro: Johannesburg Sessions, La Cicala,

zaterdag 2 mei

9.00 - 9.50 uur NPO 1
De Kaapverdische zangeres Carmen Souza en bassist, mentor en producent Theo Pascal spelen samen met hun ensemble muziek van hun nieuwe cd Epistola, die eind april uitkomt. Marike van Dijk is een Nederlandse saxofoniste die in New York woont en werkt. Voor haar recente cd The Stereography Project schreef ze nieuwe muziek die balanceert op de grens van jazz en hedendaags gecomponeerde muziek. De Indiase zangeres Nirali Kartik neemt ons mee naar het emotionele hart van de traditionele en klassieke Indiase zang. Ook is Nirali Kartik betrokken bij het project Maati Baani (taal van de wereld) waarbij ze via Skype en YouTube musici uit verschillende landen bij elkaar brengt.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
De tweede aflevering van Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek, live vanuit Splendor in Amsterdam. Vrije Geluiden en Splendor zijn weer samen op zoek geweest naar onterecht vergeten pareltjes van Nederlandse componisten. Zaterdagavond worden ze uitgevoerd in Amsterdam. En we praten erover na. En spelen ze nog een keer, om de muziek met nieuwe oren te horen. Uw eigen Vrije Geluiden zit in de kelder en zendt live uit, via de radio en het web. Maar het leukste is het natuurlijk als u langskomt.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen davert je radio uit met om half tien live-opnamen van het Rogier Telderman Trio met bassist Guus Bakker en drummer Tuur Moens; voor de gelegenheid uitgebreid met klarinettist Alex Simu (van Arifa) en de Spaanse trompettist Natanael Ramos. Verder lekkere opnamen van de hippe Japanse trompettist Takuya Kuroda, die onlangs gewoon effe een album voor Blue Note opnam, geproduceerd door Jose James. Uiteraard trekt het Charles Mingus genootschap vlak voor twaalven stevig van leer en de jazzplaten die Wilfriend de Jong na middernacht je melikkie in mikt zijn ook al niet te versmaden.

Zondag 3 mei

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Het ensemble La Cicala is gespecialiseerd in Napolitaanse barokmuziek waarbij de blokfluit centraal staat. De oprichtster Inês d'Avena laat samen met haar ensemble twee stukken horen van het debuutalbum Dolce Napoli. De Nederlandse jazzpianist Mike Del Ferro heeft een nieuw album in de serie 'Songs Inspired By Wandering the Globe'. Deze editie: the Johannesburg Sessions met een hoofdrol voor de Zuid-Afrikaanse zanger Mbuso Khoza. Musici die in 1945 terugkeerden uit kampen of ballingschap, werden geconfronteerd met diverse problemen. Emile Wennekes, hoogleraar muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, doet hier onderzoek naar. Ter illustratie spelen fluitiste Eleonore Pameijer en harpiste Erika Waardenburg muziek van Marius Flothuis.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
We hebben weer ene fijne nieuwe opname uit de internationale radiograbbelton gehaald. Wat dat is, hoort u zondag. Verder natuurlijk een gloednieuwe BuitenBocht. En aandacht voor het Amsterdamse Marimba-weekend, maar ook stokoude muziek van Hildegard von Bingen, en Argentijnse jazz. Wij vragen onszelf ook weleens af hoe we het allemaal in een uurtje gepropt krijgen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Hij wiebelt je huiskamer binnen, die Frank Jochemsen met zijn stapels. Veel gloedoude en stoknieuwe klankspectra. Waarvan akte. En om half tien gratis live-opnamen van het Matangi Quartet; het strijkkwartet met jazzy stukken van onder meer Martin Fondse. En een potje muziek van de Braziliaanse percussionist Cyro Baptista. Voorts een portret van het kwartet dat gitarist Maarten van de Grinten en saxofonist Benjamin Herman tussen 1992 en 2005 aanvoerden; waarlijk een hoogtepunt in de recentere Nederjazzgeschiedenis. Het Miles Davis Genootschap slingert auspiciën in het rond en Wilfriend de Jong knettert een potje jazzplaten op een hoop.