9 en 10 mei

Scherzo Mechanica: machinemuziek, organist Matthias Havinga, Duits-Iraanse samenwerking Sedaa, BRUUT! live op radio 6,

Zaterdag 9 mei

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Het ensemble La Cicala is gespecialiseerd in Napolitaanse barokmuziek waarbij de blokfluit centraal staat. De oprichtster Inês d'Avena laat samen met haar ensemble twee stukken horen van het debuutalbum Dolce Napoli. De Nederlandse jazzpianist Mike Del Ferro heeft een nieuw album in de serie 'Songs Inspired By Wandering the Globe'. Deze editie: the Johannesburg Sessions met een hoofdrol voor de Zuid-Afrikaanse zanger Mbuso Khoza. Musici die in 1945 terugkeerden uit kampen of ballingschap, werden geconfronteerd met diverse problemen. Emile Wennekes, hoogleraar muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, doet hier onderzoek naar. Ter illustratie spelen fluitiste Eleonore Pameijer en harpiste Erika Waardenburg muziek van Marius Flothuis.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Jesus' blood never failed me yet. En zo is het maar net. Vanavond op Radio 4 aandacht voor deze compositie van Gavin Bryars uit 1971. En we gaan lekker huilen met Het Combattimento Consort. Verder een greep in de nieuwe cd's van de afgelopen weken, en een juweeltje uit de kast van De Heer van Heugten.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen legt weer het één en ander op dit weekeinde. Vanaf 21.00 live-opnamen van trombonist Ray Anderson; hij trad op in Leiden met zijn Organic Jazz & Blues Quartet, geïnspireerd door de vele grote orgelgrooves waar hij mee opgroeide. Vanaf 22.00 uur een special rond trompettist Phil Cohran, die bij jazzvernieuwer Sun Ra speelde, en vanaf 1965 zijn eigen boeiende muziek maakte met het Artistic Heritage Ensemble. De muziek bracht hij over op acht zoons, die nu het Hypnotic Brass Ensemble vormen. Bro Kelan Phil Cohran werd vrijdag 88 jaar. We draaien veel van zijn zeldzame muziek en hebben hem zelfs aan de telefoon vanuit Chicago! Tegen middernacht Meer Mingus waarna Wilfried de Jong een uurtje loos gaat.

Zondag 10 mei

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Organist Matthias Havinga heeft hoogtepunten uit de Nederlandse Gouden Eeuw opgenomen op het orgel in de Jacobuskerk in Zeerijp. Bij Vrije Geluiden speelt hij op kistorgel een anoniem werk en een stuk van Sweelinck. Soms zacht suizend, fluisterend, dan weer loeiend, knallend of gewoon keihard dat is Scherzo Mechanica, een proejct van geluidskunstenaar Peter Zegveld en Thijs van der Poll. De Mongools-Iraanse groep Sedaa combineert Mongoolse zang met Perzische instrumenten. Het doet denken aan de muziek die ooit klonk langs de historische Zijderoute, maar dan vertaald naar het heden.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Nog maar eens kijken naar de soldatengeschiedenis van Igor Stravinsky, want dat doen we eigenlijk te weinig. En Jordi Savall komt weer eens langs, want die man houdt natuurlijk ook maar niet op. Verder fijne nieuwe cd's te kust en te keur en de Hitchcock-opera van Annelies van Parys.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen ontvangt de knettergroovende band Bruut!. Ze komen in de studio laten horen hoe en vooral wat. Voorts live opnamen van Comanda Barabba. Dat kwintet komt uit de Italiaanse jazz-underground in Bologna. Moeiteloos springen van mainstream naar avant-garde en terug, in muziek die doet denken aan Charles Mingus, Ornette Coleman en het ICP Orchestra. En verder nog wat Ray Andersons Organic Jazz & Blues Quartet. Tegen middernacht de aanstellerig aangekondigde rubriek Meer Miles. Dus Wilfried de Jong toept hem af in het eerste uur van maandag.