16 en 17 mei

Els Mondelaers & Annelies van Parys, Uit het MCO archief: Hoorspel van Jurriaan Andriessen, gitarist Nir Felder, vogelvrij: John Engels 80, EBraam, pianolafestival

Zaterdag 16 mei

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Organist Matthias Havinga heeft hoogtepunten uit de Nederlandse Gouden Eeuw opgenomen op het orgel in de Jacobuskerk in Zeerijp. Bij Vrije Geluiden speelt hij op kistorgel een anoniem werk en een stuk van Sweelinck. Soms zacht suizend, fluisterend, dan weer loeiend, knallend of gewoon keihard dat is Scherzo Mechanica, een proejct van geluidskunstenaar Peter Zegveld en Thijs van der Poll. De Mongools-Iraanse groep Sedaa combineert Mongoolse zang met Perzische instrumenten. Het doet denken aan de muziek die ooit klonk langs de historische Zijderoute, maar dan vertaald naar het heden.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Over een paar weken is de finale van het Dutch Classical Talent-traject van dit jaar. Vrije Geluiden frist uw geheugen op en laat de deelnemers van dit jaar nogmaals de revue passeren. Verder zijn we op bezoek geweest bij de Pianolafanaten van Wijk bij Duurstede, die een festival georganiseerd hebben, en er komen opnamen uit de Europese Radiograbbelton voorbij.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen dient om half tien live-opnamen op; Drummer John Engels vierde afgelopen woensdag in het Amsterdamse Bimhuis zijn tachtigste verjaardag met optredens van het Louis van Dijk Trio, het kwintet Barnicle Bill XL, en het John Engels Kwintet. Klanken van topmusici als trombonist Bart van Lier, bassist Mark Haanstra, rietblazer Benjamin Herman en toetsenist Rob van Bavel en bovendien drie speciale gastzangeressen: Fay Claassen, Liz Horvath en Masha Bijlsma. Daarnaast legt Frank ook oude platen op waarop John Engels drumt; The Diamond Five, het Theo Loevendie Trio, Chet Baker en de obscure Poezieplaat ‚Woorden’ van Simon Vinkenoog zullen voorbij komen. Verder een voorproefje van eBraam, de electrische band van toetsenist Michiel Braam en tegen middernacht krijg je Meer Mingus in je knal, met daarna een prachtversie van Monk’s ‚Round Midnight’. Wilfried de Jong toont vervolgens zo’n zestig minuten waarom hij best jazzcat genoemd mag worden.

Zondag 17 mei

10.30 - 11.20 uur NPO 1
De Prins die de Hik had, een hoorspel uit de muziekbibliotheek van het MCO met muziek van componist Jurriaan Andriessen en tekst van Alexander Pola. wordt uitgevoerd door het Ad Hik Ensemble, verteller: Steven Joles. Te gast is Caecilia Andriessen, ze hoort het hoorspel voor het eerst en vertelt over het leven en werk van haar broer Jurriaan. Gitarist Nir Felder, aanstormend talent uit New York, legt de link tussen jazz, hiphop en indie rock. Hij maakte naam in de hippe jazzclubs van Brooklyn. Vorig jaar kwam zijn cd Golden Age uit. Private View is de eerste opera van componist Annelies van Parys. Het werk werd bekroond met de Fedora–Rolf Liebermann Prizefor Opera, een aanmoedigingsprijs voor grensverleggend werk van jonge makers. Private View gaat op 13 mei in Antwerpen in première en is op 28 mei tijdens de Operadagen Rotterdam te zien. Mezzosopraan Els Mondelaers zingt het door Annelies van Parys gecomponeerde Poiema.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
We blikken vooruit op een heus Haydn-weekend, ondermeer met een alleraardigst verhaal over het oratorium Die Schöpfung. Verder weer een twintigste-eeuwse klapper in uw eigen BuitenBocht, een nieuwe live opname, en daar tussendoor ook nog allerlei nieuwe cd’s.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen heeft buitengaatse verplichtingen en wordt daarom vervangen door Jaap Boots, die uiteraard en gelukkig een geheel eigen draai aan de show geeft. Zeker is dat je om half tien eBraam kunt verwachten, de electrische band van toetsenist Michiel Braam; improvisatiemuziek in combinatie met jazz, funk, en rock uit de jaren '70 waarin je invloeden van de Soft Machine, Ten Years After, George Duke en Herbie Hancock terug hoort. En verder: de tachtigjarige John Engels speelde afgelopen woensdag in het Bimhuis in Amsterdam met maar liefst drie verschillende bands. Jaap Boots kennende krijg je tegen middernacht Minder Miles, waarna Wilfried de Jong gelukkig het stokkie overneemt.