30 en 31 mei

Zomerfestivalspecial, Leyla McCalla, live in de studio: Frank Windemuller Group, Holland Festival

Zaterdag 30 mei

9.00 - 9.50 uur NPO 1
De Spanjaard Javier Perianes is één van de meest veelbelovende pianisten van deze tijd. Zij nieuwe cd is geheel gewijd aan Felix Mendelssohn. We spitsen de oren voor de Variations sérieuses. In de muziek van het zeskoppige R-chestra uit Nijmegen klinken de meest uiteenlopende werelden. Deze keer spelen ze samen met Shaza Hayek, wereldberoemd in Syrië. Het Lama Trio bestaat uit bandleider en bassist Goncalo Almeida, trompettiste Susana Santos Silva en Canadese drummer Greg Smith. Ze spelen contemporary jazz waarin alle soorten op artistieke en expressieve wijze worden gecombineerd.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
*DING DONGGGGGG* goedemiddag dames en heren. Het Holland Festival is weer begonnen en daar besteden we natuurlijk bij Vrije Geluiden ruim aandacht aan. Op Radio 4 beginnen we maar eens met een inkijkje in het werk van Diderik Wagenaar, van wie nieuw en oud werk op het festival te horen is. Verder ein-de-lijk een nieuwe aflevering uit de serie Galerie Modern. We begrijpen dat u erop heeft zitten wachten, dus daarom dit keer een extra leuke gast: de 24-jarige sopraan Rianne Wilbers. Zij zingt Bach, Mahler en met hetzelfde gemak Gorecki en Schat. In Galerie Modern vertelt ze over haar fascinaties. Verder onder meer een Ierse cello, en Amerikaanse seizoenswisselingen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen heeft weer wat; naast veel nieuwe stapels en goede oudere meuk fijne concertopnamen. Wat dacht je van multi-instrumentaliste Leyla McCalla uit New Orleans in de Amsterdamse North Sea Jazz Club. Je hoort invloeden van haar Haïtiaanse afkomst, kamermuziek van Bach, de jaren dat ze in Ghana woonde en die in Harlem, New York. Maar ook de poëzie van dichter Langston Hughes, heimwee naar voorbije tijden en bovenal het moerassige geluid van New Orleans. Tegen middernacht een broodnodige Meer Mingus, onder auspicien van het betreffende genootschap. Daarna knalt Wilfried de Jong een uur van jetje.

Zondag 31 mei

 9.30 - 10.20 uur NPO 1 (NB! Gewijzigde tijd)
VPRO Vrije Geluiden blikt vooruit op een zomer vol muziekfestivals. Zo is de Turkse zangeres Aynur te gast die te zien is tijdens het Morgenland Festival dat in het Bimhuis in Amsterdam plaatsvindt. Tijdens het Holland Festival gaat de opera Koeien in première. Componist en pianist Guus Janssen voltooide deze opera over Misha Mengelberg samen met Cherry Duyns. In 's Graveland start deze zomer Wonderfeel, een nieuw festival voor klassieke muziek in de natuur. Als voorproefje speelt het Dudok Kwartet een deel uit het strijkkwartet opus 51 van Johannes Brahms. In het Groningse Reitdiepdal is de Zomer Jazz Fiets Tour. Met de fiets zijn er in boerenschuren en middeleeuwse kerkjes concerten van uiteenlopende jazz- en improvisatiegroepen te bezoeken. Een van die groepen is de experimentele jazzgroep het Lama Trio. De jonge Nederlandse groep Polynation, bestaande uit Stijn Hosman en Hessel Stuut, spelen live op Best Kept Secret in Hilvarenbeek. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Meer Holland Festival op Radio 4. Vandaag met muziek van Pierre Boulez. De muziek van deze Franse grootmeester heet lastig en weerbarstig te zijn. En dat is het vaak ook. Maar het is ook ongelooflijk avontuurlijk en boeiend. We hebben het er zondagavond nog wel even over. En dan nog wat: weet u dat de fagot gered moet worden? Wij wisten het niet, maar het is zo. Dit expressieve instrument met z'n grote bereik ligt danig onder vuur. Kinderen willen het niet meer spelen, conservatoria hebben geen instroom, en orkesten halen hun fagottisten uit het buitenland. Zonde natuurlijk, en tijd voor actie. Meer uitleg zondag in de red-de-fagot-buitenbocht.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen had vorig jaar de jonge opstormende slagwerker Tom Nieuwenhuijse op bezoek. De pianist uit de groep, Frank Windemuller, liet zijn eigen album achter. Prachtige, dynamische, gelaagde muziek. Om 21.30 uur deel twee van een tweeluik dus: de Frank Windemuller Group is te gast voor een live sessie. Voorts nog concertopnamen van de folksongs van Leyla McCalla en daarnaast live-opnamen van het Metropole Orkest, dat op 1 mei in Rotterdam optrad met Snarky Puppy; funk, rock, cinematic en jazz, alle stijlen komen voorbij in dit bijzondere samenwerkingsproject. Tegen middernacht een Meer van de man die Miles heet. Wilfried de Jong toept hem af met zijn eigen uurtje.