6 en 7 juni

Compilatie '14-'15 NPO1, live vanaf Holland Festival, Reinier Baas, Tini Thomsen

Zaterdag 5 juni

9.00 - 9.50 uur NPO 1
VPRO Vrije Geluiden blikt vooruit op een zomer vol muziekfestivals. Zangeres Aynur Doğan is één van de gasten tijdens het Morgenland Festival in het Bimhuis. Pianist Guus Janssen voltooide de opera Koeien van Misha Mengelberg, te zien tijdens het Holland Festival. Het Dudok Kwartet is te horen in 's Gravenland tijdens het Wonderfeel festival. Het Lama Trio kunt u zien tijdens de ZomerJazzFietsTour in Groningen. En... de heren van Polynation spelen op Best Kept Secret Festival te Hilvarenbeek.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Het is Holland Festival-tijd, en dat zult u weten ook. Ook deze week in Vrije Geluiden op Radio 4 weer volop aandacht voor het kunstfeest in Amsterdam. Vanavond is het werk van Arnoud Noordegraaf aan de beurt. Verder een nieuwe Galerie Modern met sopraan Rianne Wilbers, een vooruitblik naar de uitzending van Vrije Geluiden TV op zondagochtend, en natuurlijk een hele stapel nieuwe cd's. Oh ja, er gebeurt ook nog iets leuks in de Bossche Toonzaal, wat dat is hoort u zaterdag.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Het is Holland Festival. Daarom komt Frank Jochemsen live uit Podium Mozaïek in Amsterdam waar 'Van Byzantion tot Istanbul' plaatsvindt. Dat is een muzikale reis door de rijke geschiedenis van deze magische stad aan de Bosporus, die onder verschillende namen al meer dan 2500 jaar kruispunt is van kunst, handel, religies en talrijke volkeren en culturen. Met verteller Marcel Faber, zangeressen Dilek Türkan en Vassiliki Papageorgiou en het reArt Ensemble & Wereldmuziekkoor. Muziek van componist Selim Doğru in combinatie met werk van klassieke componisten en oud-Griekse, Turkse, Armeense, Joodse en Zigeunermuziek uit de stad. Om middernacht trakteert Wilfried de Jong nog op groeven uit zijn kast.

zondag 7 juni

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Het VPRO Vrije Geluiden podium in het Bimhuis was afgelopen seizoen wederom rijkelijk gevuld met gevarieerde muziekstijlen. Verrassende muziek gespeeld door nieuwe ontdekkingen, oude bekenden en jonge talenten. Veel van deze artiesten spelen op diverse festivals deze zomer. In deze compilatie ziet u waar en wanneer.

My baby, Avisahai Cohen, Mariam Batashvili, St Paul & the broken bones, Kassé Mady Diabaté, Binkbeats, Stanley Clarke, BRZZVLL & Anthony Joseph, Saskia Lankhoorn, José James

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
De Holland Festival-karavaan is aangekomen in Turkije, we gaan eens even bekijken wat dat muzikaal allemaal betekent. Verder een lekkere, flinke BuitenBocht en weer een mooie cd uit de kast van De Heer van Heugten. En tussen de nieuwe cd's door vieren we ook nog even de verjaardag van de absolute Free Jazz-grootheid Anthony Braxton.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen heeft vier fraaie concertopnamen op stapel staan. Baritonsaxofoniste Tini Thomsen knalt tussen acht en negen danig raak met haar stampend energieke groep MaxSax, vanuit De Tor te Enschede. Tussen negen en tien hoor je hoogtepunten uit het magistrale concert dat gitarist Reinier Baas met zijn The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble deed in datzelfde Enschede. Het lijkt wel! Of de heren steeds beter gaan spelen. Niet normaal. Voorts blikt Frank tussen tien en elf terug op het Holland Festival van vorig jaar: saxofonist John Butcher en drummer Mark Sanders voerden toen ‚Tarab Cuts’ uit; eigen composities en improvisaties over bewerkte opnamen van klassiek Arabische muziek en traditionele soefi muziek. En tussen elf en middernacht muziek van rietblazer en componist Anthony Braxton, die donderdag 70 jaar werd. Na middernacht kun je weer op Wilfried de Jongs stapels bogen.