4 en 5 oktober

Bimhuis 40 jaar

zaterdag 4 oktober

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) Het Amsterdamse jazzpodium Bimhuis bestaat 40 jaar, mede-oprichters Willem van Manen en Hans Dulfer zijn te gast; Dulfer speelt met z'n nieuwe band. Violist en vioolpedagoog Vera Beths komt twee van haar getalenteerde leerlingen voorstellen en Vincent van Amsterdam speelt op zijn accordeon/bayan.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen vertoeft aan de immer meanderende grenzen van de klassieke muziek. Nieuwe CD’s, concerttip van de week, en meer. Vanavond de Hart&Ziel-keuze van Yuri Honing, archief-opnamen van Silbersee (voorheen VocaalLAB) en - omdat VG-tv morgen een cello-special brengt - een prachtig celloconcert in De Buitenbocht van Einojuhani Rautavaara.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Live uit het Bimhuis in Amsterdam (samenwerking met de NTR) ter gelegenheid van de kick-off van het jubileumjaar van de grootste jazztempel van Nederland. Veertig jaar geleden werd het Bimhuis geopend met een concert waaraan onder meer Willem van Manen (trombone) en Hans Dulfer (saxofoon) deelnamen. De verjaardag wordt gevierd met een hele serie concerten met waarin muzikanten uit steeds een andere wereldstad spelen met Nederlandse jazzgrootheden. Gisteren presenteerden VPRO en NTR al deel 1 van deze tweedelige special. Vanavond wordt er live opgetreden door Amsterdam Real Book (met onder meer Michael Moore en Oscar Jan Hoogland), en het Wayne Horvitz European Orchestra. Presentatie: Frank Jochemsen en Mijke van Wijk.
Na twaalven hoort u de jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 5 oktober

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Cello & Voice is het thema van de Cello Biënnale, aanstaande 17 tot en met 25 oktober in Amsterdam. In de uitzending zijn artistiek leider van de Cello Biënnale Maarten Mostert en nestor van de cellowereld Anner Bijlsma te gast. De solocelliste van het Concertgebouworkest Tatjana Vassiljeva komt spelen. Zangeres Johannette Zomer zingt Ninghe van Xavier Montsalvatge onder begeleiding van zeven celli. Silbersee gaat een fragment opvoeren uit Schaduwen van Pessoa, een fado-opera. En K. Schippers is één van de tien dichters die zich heeft laten inspireren door de cello.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen exploreert de grenzen van de klassieke muziek en luistert nog eens naar de schitterende vocalen van Silbersee, die vanochtend op tv te zien waren. Verder: de vertaling van het boek over de 7e symfonie van Sjostakovitsj (kunt u winnen!), de Hart&Ziel-keuze van Wilfried de Jong, en een Galerie Modern met dirigent en violist Bas Wiegers.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Muziekprogramma met concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Jazzjournalist Bert Vuijsje presenteert live in de studio de uitgave van een unieke opname uit mei 1961 in het Concertgebouw met Thelonious Monk. En verder opnamen van het Houtfestival in Haarlem, met de repeterende ritmes en aardse klanken van Ndima (Congo), traditionele Ethiopische muziek van Fendika (met The Ex & Circus Debre Berhan) en Noordindiase klassieke muziek van Shanti. En daarnaast natuurlijk een fraaie trits verbluffende jazz uit heden en verleden. Presentatie: Frank Jochemsen.
Na twaalven besluit Wilfried de Jong het weekend met een stapel jazzplaten.