20 en 21 juni

Holland Festival, JazzFest Summer Special, Zeeland Suite Revisited, Cape Traditional Singers, Houtfestival

zaterdag 20 juni

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Compilatie '14-'15 deel II
Het VPRO Vrije Geluiden podium in het Bimhuis was afgelopen seizoen wederom rijkelijk gevuld met gevarieerde muziekstijlen. Verrassende muziek gespeeld door nieuwe ontdekkingen, oude bekenden en jonge talenten: 50 minuten hoogtepunten van het voorbije seizoen

SU:M, Henny Vrienten, Snow in June, Toumani en Sidiki Diabate, Trio Bel Image, Louis van Dijk trio, Enrique Solinís & Daniel Garay, Maria Milstein & Hanna Shybayeva, Nirali Kartik, Garrett Mendelow, Zara McFarlane

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Waarom lang doen als het kort kan? Precies. Dat dachten wij ook. Dit weekend is de langste dag. En dus ook de kortste nacht. En daarom zendt Vrije Geluiden in het Weekend Van De Kortste Nacht de allerbijzonderste en kortste muziek uit.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen is vijf uur lang live uit het Bimhuis in Amsterdam waar de JazzFest Amsterdam Summer Special plaatsvindt met optredens van Sanne Huijbregts (solo), Marzio Scholten’s Identikit en de Rumbatá Beat Band. En verder een Holland Festival-opname van 17 juni j.l. uit Carré in Amsterdam, waar twee koren uit Kaapstad samen een concert gaven: de Cape Traditional Singers & iGugu Le Kapa.
 

zondag 21 juni

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Een bont gezelschap van zeven Amsterdamse jazzmusici reisde in 1977 af naar de provincie Zeeland voor een ambitieuze muziekuitvoering: de Zeeland Suite. De Zeeland Suite is in de vergetelheid geraakt. Geheel ten onrechte, vond Willem Kniknie, huidig directeur van MuziekPodium Zeeland. Hij benaderde pianist en componist Jeroen van Vliet (de kersverse winnaar van de Buma Boy Edgarprijs) om de Zeeland Suite te herzien. Vervolgens verzamelden ze zes andere muzikanten uit de top van de huidige Nederlandse jazz en impro: Joris Posthumus (altsaxofoon), Mete Erker (tenor- en sopraansaxofoon), Joris Roelofs (klarinet en basklarinet), Anton Goudsmit (gitaar), Frans van der Hoeven (contrabas) en Pascal Vermeer (slagwerk). Samen speelden zij, wederom in de Zeeuwse openlucht, de Zeeland Suite 2014.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Waarom lang doen als het kort kan? Precies. Dat dachten wij ook. Dit weekend is de langste dag. En dus ook de kortste nacht. En daarom zendt Vrije Geluiden in het Weekend Van De Kortste Nacht de allerbijzonderste en kortste muziek uit.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen brengt enige flitsen van het Houtfestival in Haarlem, dat zondagmiddag plaatsvindt. Verder een Holland Festival-opname: The Loom of Mind, met de IJslandse one-man-band Mugison die samen met zijn landgenoot Pétur Ben en het Vlaamse indie-barok collectief Baroque Orchestration X een concert gaf in het Bimhuis in Amsterdam. Mugison brengt een mix van bestaande en nieuwe songs, begeleid door de barokinstrumenten van B.O.X. en Mugisons ‘mirstrumenti’ – een soort elektronisch muziekweefgetouw met een keyboard van 192 knoppen.
Na middernacht een stapeltje Wilfried de Jong.