27 en 28 juni

Festival Mundial live, Red-de-fagot, het Nederlandse Jazz Archief en nog veel meer...

Zaterdag 27 juni

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Een bont gezelschap van zeven Amsterdamse jazzmusici reisde in 1977 af naar de provincie Zeeland voor een ambitieuze muziekuitvoering: de Zeeland Suite. De Zeeland Suite is in de vergetelheid geraakt. Geheel ten onrechte, vond Willem Kniknie, huidig directeur van MuziekPodium Zeeland. Hij benaderde pianist en componist Jeroen van Vliet (de kersverse winnaar van de Buma Boy Edgarprijs) om de Zeeland Suite te herzien. Vervolgens verzamelden ze zes andere muzikanten uit de top van de huidige Nederlandse jazz en impro: Joris Posthumus (altsaxofoon), Mete Erker (tenor- en sopraansaxofoon), Joris Roelofs (klarinet en basklarinet), Anton Goudsmit (gitaar), Frans van der Hoeven (contrabas) en Pascal Vermeer (slagwerk). Samen speelden zij, wederom in de Zeeuwse openlucht, de Zeeland Suite 2014.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Deze week op zaterdag en zondag op 4 de vorige week beloofde opnames van het Holland Festival. Die moesten toen wijken voor ons Festival van de Korte Klap, maar nu zijn ze er dan toch. Verder gaan we om de oude wereldzee met Tony Overwater en is Rianne Wilbers terug met een fijne uiting van haar muziekliefhebberij. Iets superklassieks, dit keer. En, jawel, weer een stapeltje nieuwe cd’s naar Hilversum meegenomen. 

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Geen Frank Jochemsen Vrije geluiden op Radio 6 maar live verslag vanuit LantarenVenster te Rotterdam waar de Jazzdag plaatsvindt.

Zondag 28 juni

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Het Nederlands Jazz Archief
Melchior Huurdeman bezoekt samen met Frank Jochemsen (presentator VPRO Vrije Geluiden Radio 6) het Nederlands Jazz Archief, dat sinds 2013 ondergebracht is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Melchior en Frank ontvangen tijdens hun bezoek aan het archief verschillende gasten. Oud-radiomaker Aad Bos loodst Melchior en Frank door de LP-collectie van zijn in 1994 overleden collega Michiel de Ruyter. Saxofonist Benjamin Herman vertelt over zijn idool Piet Noordijk. Musicoloog Loes Rusch is fervent gebruiker van het archief voor haar promotie-onderzoek naar de ontwikkeling van de jazz in Nederland 1966-1980. Bassist Thomas Rolff gaat op zoek naar herinneringen aan de onlangs overleden bassist Rob Langereis. Bert Vuijsje, journalist en voorzitter van het Jazz Archief, toont de onlangs aangewonnen collectie van Rita Reys.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Nog meer Holland Festival; opnames van muziek uit IJsland vanuit het Bimhuis in Amsterdam dit keer. En nog maar eens wat over de fagot die hoognodig gered moet worden. Wat: waarom ook niet? En verder een buitenbocht met John Adams. En nog wat van die nieuwe cd’s.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen zit zondag met zijn kneiter op Festival Mundial te Tilburg. Tot middernacht hoor je een bruisend live verslag met muziek van de westelijk woestijnbewoonster Aziza Brahim, de Colombiaanse Brusselaren La Chiva Gantiva, rumba-reggae-funk van La Sra Tomasa uit Spanje & Le Peuple de l’Herbe uit Frankrijk met Hiphopfunkjunglereggaeelectro! Of Wilfried de Jong daar overheen komt zal na middernacht blijken, als hij zijn platenkeuze jouw radio uitslingert.