25 en 26 oktober

Nino Gvetadze, Ballaké Sissoko, Regina Ederveen, WOMEX14, Esra Dalfidan, Yuri Honing en Jeroen van Vliet

25 Oktober

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) Achter de ongebruikelijke naam 숨[SU:M], zit het duo Jiha Park en Jungmin Seo. In 2007 zijn de twee jonge vrouwen bij elkaar gekomen met als doel de traditionele Koreaanse muziek nieuw leven in te blazen. Ze componeren muziek die het moderne leven reflecteert en laten zich leiden en inspireren door de natuur en hun instrumentarium. Jef Neve wordt gerekend tot één van de beste pianisten van België en is ook ver daarbuiten al lang geen onbekende meer. Neve speelde in pop en funk bandjes, klassieke ensembles, theaterproducties en componeerde muziek voor films. Bij ons treedt Jef Neve solo op, hij speelt eigen composities van zijn nieuwe cd, One. Verder de Amsterdam Klezmer Band: traditionele Klezmer muziek maar dan met een moderne Mokumse draai.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio
Vanavond horen we alvast iets van het televisieprogramma Vrije Geluiden, morgenochtend op NPO 1: Regina Ederveen, harpiste en auteur van een indrukwekkend boek over Rosa Spier. Natuurlijk hebben we ook een historische opname van Rosa Spier zelf! Verder: twee zangeressen, Nora Fischer en Klaartje van Veldhoven, namen toevallig net recent een CD op met een saxofoonkwartet.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Vanavond onder veel meer: om ca. 21.30 de onverschrokken sound van saxofonist Yuri Honing, het lyrische pianospel van Buma Boy Edgar Prijswinnaar Jeroen van Vliet en de prachtige zanglijnen van Esra Dalfidan waarin zowel Oosterse als Westerse invloeden terugkomen. Een totaalplaatje waarin meerdere klankwerelden samenkomen. Live opgenomen op 15 augustus j.l. in De Toonzaal in Den Bosch. Tegen 22.30 concertopnamen van Ballaké Sissoko. Rond 23.45 de rubriek Meer Mingus. En we hopen kontakt te krijgen met Charlie Crooijmans, die bij de Womex, de jaarlijkse wereldmuziekbeurs, poolshoogte neemt èn ons fraaie opnamen toestuurde.

00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

26 oktober

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Regina Ederveen, gepassioneerd harpiste, speelt bij Vrije Geluiden een stuk van Jurriaan Andriessen dat speciaal voor deze uitzending uit de archieven van het MCO opgediept is. Het stuk is door Andriessen voor Rosa Spier gecomponeerd. Regina schreef een prachtige biografie over de harpiste Rosa Spier, Weg van de Harp.
Assunta & the Light Orchestra is een knappe kruisbestuiving tussen het warme stemgeluid van Assunta Mandaglio en gitarist Pieter Thys. De eerste cd van dit duo Occupied by the sun is een nieuwe grote artistieke uitdaging voor dit duo. Een geslaagde uitdaging!
De van oorsprong Georgische pianiste Nino Gvetadze kwam in 2002 naar Nederland om verder te studeren. Ze geniet grote bekendheid sinds ze in 2008 de tweede prijs, de publieksprijs en de persprijs op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours veroverde. In 2010 ontving ze de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. In Vrije Geluiden speelt ze werk van haar nieuwe cd Debussy.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen duikt in de vieze liedjes! Maar om het te compenseren hebben we ook heel keurige muziek van Gerardus Hubertus Galenus von Brucken Fock. Verder tippen we Anouar Brahem in November Music en in de Buitenbocht horen we een onbekend maar verrassend strijkkwartet.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Om ca. 21.30 een opname van Ballaké Sissoko. Ballaké Sissoko is een magiër op de kora, de Afrikaanse harp. Met tien vingers tegelijk bespeelt hij de 21 snaren van zijn instrument. Sissoko komt uit Mali en wordt gezien als een van de beste kora-spelers van de wereld. In het Bimhuis trad hij op 29 maart j.l. op met zijn Afrikaanse ensemble, als pleidooi voor vrede in zijn gekwelde thuisland Mali. En verder begint vandaag de Aretha Franklin-week op Radio 6!
00.00-01.00 De jazzplaten van  Wilfried de Jong.