15 en 16 augustus

Tini Thomsen over de baritonsax en basklarinet, Amatis Piano Trio, Sena Nationaal Jeugd Jazz Orkest & Martin Fondse

Zaterdag 15 augustus

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Een compilatie rondom de singer-songwriter. Vijftig minuten liedkunstenaars en tekstdichters, alleen met hun instrument, begeleid door een band en zelfs ondersteund door een orkest. Met Ane Brun, Tony Joe White, C.W. Stoneking, Theo Nijland, Fatoumata Diawara, Las Hermanas Caronni, Ivan Lins, Martha Wainwright, Gé Rijnders & de Douane Harmonie, Maarten van Roozendaal, Blaudzun, Mayra Andrade, Gert Vlok en Gregory Page. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Op het Hogeland van Groningen begint zaterdagmiddag om 16.00 een symfonie van maar liefst 24 uur. Kom daar maar eens om bij Wagner en Messiaen. In Vrije Geluiden vertelt componist en organist Jacob Lekkerkerker over het hoe en waarom van de Hogelandsymfonie. Daarnaast de derde aflevering van Galerie Moderne met Florian de Backere. De muziek wordt obscuurder, en de verbazing stijgt. Verder een geinig ceedeetje met, jawel, Deense folk. En nog een boel andere nieuwe cd’s natuurlijk.  Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Zomergeluiden! (5) Frank Jochemsen ontvangt elke zaterdagavond een gast mèt platenkoffer. Vanavond: baritonsaxofonist, componist en bandleider Tini Thomsen. Een diepe liefde voor filmster Tony Curtis triggerde de saxofoonstudie toen ze 13 was; eerst de tenor maar al snel de baritonsax. Een jaar of 12 geleden verhuisde ze naar Amsterdam om te studeren bij Ferdinand Povel, waar ze ontdekte dat het nòg lager kon; op de basklarinet. ‘Een sax als een Harley Davidson’ schreef Jan Jasper Tamboer over haar debuut-cd MaxSax. Frank Jochemsen op de buddyseat vanavond.
00.00-01.00 De platen van Yuri Honing.

Zondag 16 augustus

10.30 - 11.20 uur NPO 1
De vijfde editie van de Flamenco Biënnale. Een nieuwe lichting dansers, choreografen en musici onderzoekt de grenzen van de flamencokunst: spannende allianties met andere genres en stijlen. Twee dagen lang volgden de camera’s van Vrije Geluiden drie Nederlandse jazzmuzikanten (altviolist Oene van Geel, rietspeler Maarten Ornstein en toetsenist Tony Roe) en vier top flamenco's. Ze kwamen in december voor het eerst bijeen in Splendor; er werd gesnuffeld, gelachen, gegeten en gejamd. Het klikte wonderwel en al snel begon men aan het echte werk: een spannend avondvullend programma samenstellen voor de aanstaande Flamenco Biënnale. Zie hoe zeven muzikanten in korte tijd een hechte groep vormen!

Verder bij ons in het Bimhuis te gast de fameuze zanger El Pele met gitarist El Niño Seve en barokgitarist/luitist Enrike Solinís, die begeleid wordt door percussionist Daniel Garay.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Het berejonge Amatis Piano Trio doet mee aan het Dutch Classical Talent-programma van NPO Radio 4 dit jaar. En ze staan op het Amsterdamse Grachtenfestival. We gingen even kijken, en aan wat tanden voelen natuurlijk. Daarnaast een fijne BuitenBocht, waarschijnlijk eentje uit Brazilië, maar we kunnen nog niks beloven. En uit De Grote Grabbelton komen weer diverse varia en aanverwante dingetjes. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Zondagavond, festivalavond! Ook vanavond hebben we weer fijne opnamen van North Sea Jazz, naast muziek van de Music Meeting in Nijmegen, het Houtfestival in Haarlem, en Festival Mundial in Tilburg. Presentatie: Jaap Boots.
00.00-01.00 De platen van Yuri Honing.