22 en 23 augustus

Zomergeluidengast jazzprogrammeur Marcel Roelofs, Lowlands plus een Rob Langereis en Peter Nieuwerf special

Zaterdag 22 augustus

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Twee dagen lang volgden de camera’s van Vrije Geluiden drie Nederlandse jazzmuzikanten (altviolist Oene van Geel, rietspeler Maarten Ornstein en toetsenist Tony Roe) en vier top flamenco's. Ze kwamen in december voor het eerst bijeen in Splendor; er werd gesnuffeld, gelachen, gegeten en gejamd. Het klikte wonderwel en al snel begon men aan het echte werk: een spannend avondvullend programma samenstellen voor de aanstaande Flamenco Biënnale. Zie hoe zeven muzikanten in korte tijd een hechte groep vormen!
Verder in het Bimhuis te gast de fameuze zanger El Pele met gitarist El Niño Seve en barokgitarist/luitist Enrike Solinís, die begeleid wordt door percussionist Daniel Garay.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
De Deense componist en fiddler Borcher Madsen is 200 jaar geleden geboren, en dat wordt gevierd met een alleraardigste nieuwe CD. Ook nieuw is een CD van het Cello8tet Amsterdam, en die wordt zondag gepresenteerd in het Vondelpark - wij horen er alvast iets van. Le Sacre Du Printemps gaat dit weekend op Lowlands, in Galerie Modern laat componist Florian de Backere een Kazachs volksliedje horen en tenslotte horen we een schitterend voorbeeld uit de rijke geschiedenis van de Gaudeamus Muziekweek.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Zomergeluiden! (6) Frank Jochemsen ontvangt elke zaterdagavond een gast mèt platenkoffer. Vanavond: Marcel Roelofs, jazzprogrammeur in het hoge noorden. Roelofs was nauw betrokken bij het fraaie Grand Theatre in Groningen, dat dicht moest en toch weer open kan, èn hij programmeert de ZomerJazzFietsTour die op 29 augustus plaatsvindt in her Reitdiepdal en live te volgen is in dit programma. 
00.00-01.00 De platen van Eddy de Clercq. 

Zondag 23 augustus

10.30 - 11.20 uur NPO 1
VPRO Vrije Geluiden viert de 60ste verjaardag van meesterpianist Ronald Brautigam in de palmenkas van de Amsterdamse Hortus Botanicus. Tussen de zeldzame palmen en exotische planten speelt Brautigam de Waldstein Sonate (Pianosonate nr. 21) en Les Adieux (Pianosonate nr. 26) van zijn favoriete componist Ludwig van Beethoven. Ronald Brautigam (1954) behoort tot Nederlands meest toonaangevende en veelzijdige musici. In een roemrijke carriere van ruim dertig jaar is hij uitgegroeid tot een zeer begenadigd pianist en heeft zich gespecialiseerd in de klassieke pianowerken op de fortepiano. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
In de BuitenBocht muziek van Alan Hovahness, een vreemde Amerikaan die maar liefst 67 symfonieën componeerde. Verder zoomen we in op het thema van het Festival Oude Muziek: England my England, en dat doen we met muziek van Henry Purcell. En natuurlijk liggen er weer een paar fijne nieuwe CD's op onze oren te wachten.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Zondagavond, festivalavond! We duiken nog eenmaal in onze collectie opnamen van North Sea Jazz, en kiezen ook nog een paar mooie opnamen van de Music Meeting in Nijmegen. Bovendien checken we effe wat er gaande is op Lowlands. Presentatie: Frank Jochemsen.
00.00-01.00 De platen van Eddy de Clercq.