29 en 30 augustus

Florian de Backere, Dario Calderone, Soo Cho en de ZomerJazzFietsTour

Zaterdag 29 augustus

9.00 - 9.50 uur NPO 1
VPRO Vrije Geluiden viert de 60ste verjaardag van meesterpianist Ronald Brautigam in de palmenkas van de Amsterdamse Hortus Botanicus. Tussen de zeldzame palmen en exotische planten speelt Brautigam de Waldstein Sonate (Pianosonate nr. 21) en Les Adieux (Pianosonate nr. 26) van zijn favoriete componist Ludwig van Beethoven. Ronald Brautigam (1954) behoort tot Nederlands meest toonaangevende en veelzijdige musici. In een roemrijke carriere van ruim dertig jaar is hij uitgegroeid tot een zeer begenadigd pianist en heeft zich gespecialiseerd in de klassieke pianowerken op de fortepiano.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Op de website tipten we eerder deze week al de nieuwe CD van A Filetta. Op Radio 4 laten we er een paar stukken van horen. Verder kijken we vooruit naar concerten van pianiste Soo Cho, we halen een mooie opname uit het Gaudeamus-archief èn componist Florian de Backere vertelt waarom Weather Report bij in zijn Top-6 staat.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen presenteert samen met jazzvriendin Mijke van Wijk live vanuit Garnwerd (Groningen) een verslag van de 29ste ZomerJazzFietsTour. Boven Groningen, in het Reitdiepdal, kan jaarlijks de spannendste jazz worden gehoord in boerenschuren en kerkjes. De concertbezoekers verplaatsten zich per fiets en puffen uit op de plek waar wij zitten. Met het bigtet van rietblazer Michael Moore, het trio van de obscure saxofonist Paul Stocker, de vrije pianist Matthew Shipp, het spannende Groningse rock/improbandje Kuhn Fu, het Portugees-Canadese LAMA trio met Joachim Badenhorst op basklarinet en een funky zompige afluister van de Belgische afrobeatband Black Flower.
00.00-01.00 De platen van Eddy de Clercq.  

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Een special met Henny Vrienten. De voormalig zanger van Doe Maar heeft na 23 jaar een solo-cd uitgebracht En toch... en er is zoveel meer: hij schrijft filmmuziek, muziek voor documentaires, kinderliedjes en musical... Is vader van vijf, houdt hartstochtelijk van poëzie en verzamelt gitaren. Uiteraard veel verhalen, maar we horen Henny Vrienten natuurlijk ook zingen. Als begeleiding neemt hij de band My Baby mee en hij gaat de uitdaging aan met Americana...

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Bassist Dario Calderone geeft een workshop en een concert tijdens de Gaudeamus Academy en Muziekweek, en wij vroegen hem alvast naar hoed en rand. Nieuwe muziek van Maarten Ornstein tijdens Amerfortissimo in Amersfoort en een combinatie van gesproken poëzie en strijkmuziek brengen ons bij niemand minder dan Arnold Schönberg.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen vanuit de studio te Hilversum. Veel stapels, nieuw en oud. Met om half tien een concertopname van spoken word-artiest Anthony Joseph samen met de Berlijnse latinfunkgroep Mop Mop onder leiding van de Italiaanse percussionist Andrea Benini. Om half elf komt muzikant Maarten Ornstein vertellen over het jazzfestival 'Jazz & de Walvis’ dat volgende week zaterdag in het Oostelijk Havengebied te Amsterdam plaatsvindt.
00.00-01.00 De platen van Eddy de Clercq.