5 en 6 september

ITGWO15: reportage Brainforest, Stuff., Kapok en Tom Barman. Verder: Talk Talk en Harde Handen

Zaterdag 6 september

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Een special met Henny Vrienten. De voormalig zanger van Doe Maar heeft na 23 jaar een solo-cd uitgebracht En toch... en er is zoveel meer: hij schrijft filmmuziek, muziek voor documentaires, kinderliedjes en musical... Is vader van vijf, houdt hartstochtelijk van poëzie en verzamelt gitaren. Uiteraard veel verhalen, maar we horen Henny Vrienten natuurlijk ook zingen. Als begeleiding neemt hij de band My Baby mee en hij gaat de uitdaging aan met Americana...

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Komende week gaat de Gaudeamus Muziekweek van start. Daar klinken de allernieuwste muziekstukken - de inkt nog nat - van Internationale jonge componisten. We kijken erop vooruit door ook eens in het archief te grasduinen. In Galerie Modern legt componist Florian de Backere uit wat er bijzonder is aan de groep Talk Talk. En dan hebben we ook nog twee tips: een concertlezing door Thea Derks en Marcel Worms, èn de New Ears Salon van het Ives Ensemble.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen heeft de boot genomen naar Waddeneiland Vlieland waar Into The Great Wide Open plaatsvindt. In samenwerking met 3voor12 nemen we mooie concerten op. Het festival biedt ruimte aan vooral popacts die elk voor zich de muziekgrenzen een klein stukje verder schuiven, maar ook het muziekaanbod zelf is opgerekt et genres als soul, jazz en world. Deze avond bijvoorbeeld zijn er concerten van experimentele jazzgroepen Polar Bear en STUFF., en er komen in deze uitzending ook opnames van Ryan Walker en Sean Kuti & Egypt 80 voorbij. Wilfried de Jong is terug en draait uit eigen platenkast.

Zondag 7 september

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Op het mooiste waddeneiland Vlieland is dit weekend de 7e edititie van het Into The Great Wide Open Festival. Vorig jaar bezocht Melchior de zesde editie van het festival. In deze compilatie gaan we terug naar september 2014 en genieten we nog een keer van: Stargaze, Nick Mulvey, Moonface, Dans Dans, Brushy One String, Lonnie Holly, Aart Strootman, Forest Sparkle en Melanie de Biasio

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Komend weekend viert het Muziekgebouw aan 't IJ zijn tiende verjaardag met een prachtig afgeladen programma. Natuurlijk blikken we vooruit op wat daar aan moois te horen is, inclusief de eerste aflevering van Het Weeshuis Van De Nederlandse Muziek, voor de gelegenheid niet in Splendor maar te gast in de kleine zaal van het Muziekgebouw. Met het Matangi Kwartet en klarinettisten Bart de Kater en Jesse Faber. En verder, in De Buitenbocht, het klinkend bewijs van hoe mooi moderne muziek kan zijn: het celloconcert van Sergei Prokofiev.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Vanavond wederom een live-uitzending vanaf festival Into The Great Wide Open op Vlieland. Het festival heeft zijn vierde en laatste dag er inmiddels op zitten, maar wij laten nog een hele stapel live-opnames horen van vandaag en eerder dit weekend. Het Nederlandse trio Kapok bijvoorbeeld presenteerde eerder deze dag het nieuwe, derde album Glass to Sand op het mooie Bospodium. Soul is er in de vorm van Leon Bridges en Con Brio en veel Nederlandse muziek van o.a. BRUUT! en My Baby. Na middernacht schotelt Wilfried de Jong voor wat hij in zijn kast heeft aangetroffen.