4 en 5 juli

Live vanaf Afrikafestival Hertme, Het Rosa Ensemble en 50 minuten lang memorabele vioolmomenten...

Zaterdag 4 juli

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Het Nederlands Jazz Archief
Melchior Huurdeman bezoekt samen met Frank Jochemsen (presentator VPRO Vrije Geluiden Radio 6) het Nederlands Jazz Archief, dat sinds 2013 ondergebracht is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Melchior en Frank ontvangen tijdens hun bezoek aan het archief verschillende gasten. Oud-radiomaker Aad Bos loodst Melchior en Frank door de LP-collectie van zijn in 1994 overleden collega Michiel de Ruyter. Saxofonist Benjamin Herman vertelt over zijn idool Piet Noordijk. Musicoloog Loes Rusch is fervent gebruiker van het archief voor haar promotie-onderzoek naar de ontwikkeling van de jazz in Nederland 1966-1980. Bassist Thomas Rolff gaat op zoek naar herinneringen aan de onlangs overleden bassist Rob Langereis. Bert Vuijsje, journalist en voorzitter van het Jazz Archief, toont de onlangs aangewonnen collectie van Rita Reys.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
In het Mirliton Theater in Utrecht is het lekker koel. En daarom ging Uw Presentator erheen. En niet alleen daarom, maar ook omdat het Rosa Ensemble daar haar nieuwe muziektheatervoorstelling Peloton aan het repeteren is. Vrije Geluiden ging kijken en luisteren en doet verslag. Verder een nieuwe, en laatste, Galerie Moderne met sopraan Rianne Wilbers, opnamen uit de Europese radiotombola en nog veel meer. En dat allemaal, wederom, in een handzaam uurtje.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen staat met zijn hele hebben en houden in het Twentse Hertme voor de zevenentwintigste editie van het Afrika Festival. Met een verwachte temperatuur van 41 graden kun je je trommelvliezen koelen aan muziek van Malikanw (stemmen van Mali), Voodoomuziek van Chouk Bwa Libète uit Haiti, zanger Sékouba Bambino uit Guinee, zangeres Neuza van het Kaapverdische eiland Fogo, de groep Lindigo met muziek van het Indische oceaaneiland Réunion en Sekou Kouyate uit Guinée Conakry. Een broeierige avond met topmuziek die afgetoept zal worden door Yuri Honing met zijn persoonlijke stapels.

Zondag 5 juli

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Vandaag staat de viool centraal. De betoverende klanken van dit instrument zijn regelmatig te horen in Vrije Geluiden. 50 minuten lang memorabele vioolmomenten van de afgelopen tijd.

Sergei Khachatryan, Het Ragazze Kwartet, Isabelle Faust & Alexander Melnikov, Het Rubens Kwartet, Didier Francois, Goeyvaerts Trio, Lisa Ferschtman, EnAccord StringQuartet, Simone Lamsma en het Zemtsov Altvioolkwartet.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een winnaar komt voorbij, namelijk die van de Jacques de Leeuw-prijs. Wat dat is? Nou, dat hoort u zondag. En muziek van het Matangi Strijkkwartet, die spelen jazz en Beethoven in Zeist. Verder een opname uit het Verenigd Europa, een stapel nieuwe cd’s en natuurlijk nog diverse varia en allerlei aanverwante zaken.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen staat tot tien uur te wiebelen op het Afrika Festival te Hertme (Twente). Je kunt rustige, bijna klassieke muziek verwachten van Kassé Mady Diabaté uit Mali. Daarnaast snoeihard knallen met de zoemende, vervormde klanken van Kasai Allstars uit Congo, Voodooklanken en afrofunk van Vaudou Game uit Togo, en de Zuid-Afrikaanse Marimbagroep Abavuki. Frank’s verwachtingen zijn hooggespannen voor Mahmoud Ahmed, de levende legende uit Ethiopië. Vanaf 22.00 uur neemt Jaap Boots het programma over in de studio te Hilversum. Hij laat enige hoogtepunten uit het festival horen en trakteert je op zijn eigen smaakvolle platenkeus. Met na middernacht nog een toetje van Yuri Honing omdat Wilfied de Jong aan het skiën is.