18 en 19 juli

Zomergeluiden (1): Jan Donkers, pianocompilatie op NPO 1, Morgenland Festival, North Sea Jazz Festival

zaterdag 18 juli

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Vandaag een compilatie rond de vocalist. In de afgelopen jaren presenteerde Vrije Geluiden de meest uiteenlopende vocalisten, met als overeenkomst, een geweldige stem. 50 minuten lang bijzondere vocalisten uit de voorbije tijd.

Corsicaanse polyfonie van A Filetta, het koor van De Nederlandse Opera o.l.v. Martin Wright, sopraan Claron McFadden, het Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza ft. Lilian Vieira, Ian Bostridge & Julius Drake, Asko|Schönberg o.l.v. Reinbert de Leeuw met Barbara Sukowa, de Tunesische zangeres Ghalia Benali, het Credo Chamber Choir of Kiev en wijlen jazz-zangeres Rita Reys

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Liggen op het strand? Onder een parasol aan cocktails lurken? Een eitje bakken op de motorkap? Niks daarvan! Vrije Geluiden gaat gewoon door. Maar liggen mag u best, want zaterdagavond gaat het onder meer over een ligconcert in de Tivoli. En een fluisterconcert in Dordrecht. Is dat u allemaal te cryptisch? Zaterdag hoort u er, tussen de nieuwe cd’s door, meer over. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Zomergeluiden! (Aflevering 1) Jaap Boots ontvangt een bijzondere gast mèt platenkoffer: Jan Donkers. De legendarische ex-VPRO dj (Joe Blow Show, Amigos De Musica, Gonzo Radio etc.) kan het maar niet laten. Al meer dan 50 jaar schrijft Donkers (72 inmiddels) over popmuziek, draait hij plaatjes en presenteert hij festivals. Over dit ongemak schreef hij het vermakelijke boek 'Rock-'n-roll voorbij de midlife crisis'. Hij neemt muziek van zijn favoriete artiesten mee en wordt 4 uur lang hardhandig ondervraagd door Jaap Boots.
Daarna tussen 00.00 en 1.00 uur neemt Yuri Honing het over met zijn eigen plaatjes.

zondag 19 juli

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Vandaag staat de piano centraal. In de afgelopen jaren zijn er heel wat pianovirtuozen langs geweest in het Bimhuis. De meesten namen plaats achter de 88 toetsen van de Steinway vleugel, sommigen achter de pianoforte of zelfs achter een geprepareerde piano. 50 minuten pianomuziek uit het Vrije Geluiden archief.

Kristian Bezuidenhout, Dejan Lajic, Hank Jones & Joe Lovano, Paul Lewis, Wim Statius Muller, Arthur Jussen, Albert van Veenendaal, Valentina Lisitsa, Ralph van Raat, Curtis Clark, Reinbert de Leeuw

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Kent u Floris Kortie? Dat is die vrolijke krullenbol van Podium Witteman. Floris houdt veel van muziek en mede daarom is hij een van de programmeurs van het klassieke-muziek-festival Wonderfeel. Een soort Lowlands voor klassieke muziek, is dat. Waarom dat belangrijk is en wat er allemaal gaat gebeuren hoort u zondag van hem. Met ondertussen allerlei nieuwe cd’s en Uw Eigen BuitenBocht, natuurlijk. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Zondagavond, festivalavond! Met een keuze uit de opnamen van North Sea Jazz in Rotterdam, vorig weekend, en kakelverse opnamen van het in Nederland nieuwe Morgenland Festival, dat in Duitsland al vele jaren bestaat. Artistieke focus: het Nabije en Midden-Oosten. De afgelopen drie dagen in het Bimhuis, met onder meer de pianisten Salman Gambarov en Florian Weber; een ontmoeting tussen saxofoniste Tineke Postma en vaste festival-musici Kinan Azmeh (klarinet), Frederik Köster (trompet) en Bodek Janke (slagwerk); en de Morgenland All Star Band met o.m. vocalisten Aynur, Ibrahim Keivo, Dima Orsho, Moslem Rahal (ney), Ziya Gückan (viool), en Rony Barrak (slagwerk). Presentatie: Jaap Boots.
Na middernacht: de platen van Yuri Honing.