25 en 26 juli

Tineke Postma over de sound van de sax, festivalopnamen, een reportage en Tom Waits

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Vandaag staat de piano centraal. In de afgelopen jaren zijn er heel wat pianovirtuozen langs geweest in het Bimhuis. De meesten namen plaats achter de 88 toetsen van de Steinway vleugel, sommigen achter de pianoforte of zelfs achter een geprepareerde piano. 50 minuten pianomuziek uit het Vrije Geluiden archief.

Kristian Bezuidenhout, Dejan Lajic, Hank Jones & Joe Lovano, Paul Lewis, Wim Statius Muller, Arthur Jussen, Albert van Veenendaal, Valentina Lisitsa, Ralph van Raat, Curtis Clark, Reinbert de Leeuw

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Er komt een wereldberoemde blokfluitiste naar Veere. Wie? En wat gaat ze dan doen? U hoort het zaterdag in Vrije Geluiden op Radio 4. Daarnaast aandacht voor het Hortus-festival. Een festival dat de hele zomer lang duurt, is dat, met allerlei concerten in een aantal Nederlandse botanische tuinen. Leuk! Verder een paar nieuwe cd’s, waaronder een van de jonge Britse pianiste Clare Hammond, en een prachtige uitvoering van Wolfgang Rihm’s 'Et Lux'. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Zomergeluiden! (2) Frank Jochemsen ontvangt op de zomerse zaterdagavond een gast mèt platenkoffer. Vanavond: de winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2015, saxofonist, componist en bandleider Tineke Postma. Onderdeel van de prijs is een door de winnares zelf samen te stellen concertavond op 9 december 2015 in het Bimhuis te Amterdam (live te horen in Vrije Geluiden op Radio 6). Techniek, lyriek, verrassende harmonische inzichten, originele composities en een direct herkenbare eigen sound: de in Heerenveen geboren saxofonist lijkt werkelijk alles mee te hebben. Presentatie: Frank Jochemsen.
00.00-01.00 De platen van Yuri Honing.

zondag 26 juli

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Spaanse Flamenco en Portugese Fado gaan over passie, liefde, haat, verdriet en wanhoop. 50 minuten lang memorabele Flamenco en Fado uit de voorbije jaren.

Tomatito, Diego el Cigale, Olga Pericet, Niño Josele, Diego Carrasco, Mor Karbasi, Rafael de Utrera, Mariza, Jesús Méndez Diego del Morao & Joaquín Grilo, Moraíto Chico, Antonio Zambujo en Christina Branco

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Onze Razende Reporter Julie ging in Amsterdam kijken bij de tentoonstelling over vervolgde componisten in Nederland. U weet wel: van dat indrukwekkende boek en die net zo indrukwekkende cd-box die onlangs uitkwamen. Zondag hoort u er op Radio 4 meer over. Verder een opname uit de Grote Europese Radio Opnamen Grabbelton. En een klein stapeltje nieuwe cd’s, en natuurlijk weer een fijn twintigste-eeuws meesterwerk in uw eigen BuitenBocht. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Zondagavond, festivalavond! Met een fijne keuze uit North Sea Jazz in Rotterdam, eerder deze maand. Daarnaast een terugblik op de Music Meeting 2015 èn opnamen van Jazz In Duketown, 's-Hertogenbosch, waar onder meer werd opgetreden door saxofonist Ad Colen en pianist Gé Bijvoet, het Jasper Blom Quintet, en het Moon Trio van Jeroen van Vliet. Presentatie: Jaap Boots.
00.00-01.00 De platen van Yuri Honing.