12 en 13 september

ZomerJazzFietsTour, Weeshuis van de Nederlandse Muziek, Gaudeamus Muziekweek, Terug naar GWO 15

Zaterdag 12 september

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Op het mooiste waddeneiland Vlieland is dit weekend de 7e edititie van het Into The Great Wide Open Festival. Vorig jaar bezocht Melchior de zesde editie van het festival. In deze compilatie gaan we terug naar september 2014 en genieten we nog een keer van: Stargaze, Nick Mulvey, Moonface, Dans Dans, Brushy One String, Lonnie Holly, Aart Strootman, Forest Sparkle en Melanie de Biasio

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zaterdag 12 september 2015. Het Muziekgebouw aan 't IJ bestaat 10 jaar en we vieren die verjaardag mee met de Eerste Officiële Aflevering van Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek. Ten onrechte vergeten muziek wordt uitgevoerd, van een toelichting en duiding voorzien, en nòg eens uitgevoerd. Wat? Dat blijft nog even een verrassing. Het Matangi Kwartet en de klarinettisten Bart de Kater en Jesse Faber spelen. Live te volgen via de webcast op de Vrije Geluiden-site (vanaf 22.30) èn via Radio 4.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen zit weer eens gewoon in de Vrije Geluidenstudio’s. En het seizoen is weer begonnen; op zijn bureau deze week liefst dertig (!) nieuwe cd’s. Daaruit vanzelf een fijne keuze. Om half tien een opname van funkvrouw Meshell Ndegeocello, die onlangs optrad in Bird te Rotterdam. Ze brengt onder meer nummers uit haar ode aan Nina Simone. Voorts laat Frank hoogtepunten van vorige week horen, toen op Vlieland het festival ‚Into the great wide open’ plaatsvond; folkjazz van zanger-gitarist Ryley Walker en zompigheid uit Belgenland van Stuff. Na middernacht dit weekeinde nog éénmaal een fijne platenkeuze van rietblazer Yuri Honing

Zondag 13 september

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Op de laatste zaterdag van augustus vond de 29e editie van de ZomerJazzFietsTour plaats in Reitdiepdal, ten noorden van de stad Groningen. Het publiek kon per fiets langs ongeveer dertig jazzconcerten.
Zeven groepen komen in de ZomerJazzFietsTour-Special op 13 september voorbij. Het Nederlandse duo U’Duet bestaat uit oed-speler Haytham Safia en percussionist Osama Mileegi en speelt een sessie in een weiland. Cellist Tristan Honsinger introduceert zijn nieuwe kwartet House of Wasps met drie strijkers en piano in de kerk van Oostum. Op de dijk van Garnwerd speelt het duo Windbone op twee alpenhoorns. Het Lars Dietrich Trio speelt in een boerderij in Slaperstil. Het Franse duo Wood draait hun jazz in de 13e eeuwse kerk van Fransum. Het duo Cappozzo en Keravec improviseert op trompet en doedelzak bij de schuur van Hans en het National Jeugd Jazz Orkest geeft een optreden onder leiding van Martin Fondse.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Deze hele week scharrelt de redactie van Vrije Geluiden rond op de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht, daar waar de nieuwste muziek te horen is. Op Radio 4 hoort u op zondag een van de opnames die we maakten. En natuurlijk is er hier en daar ook wat ruimte voor nieuwe cd's, en de stemmen van den mensch, door de oren van Francis Poulenc en Morton Feldman.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen heeft liefst dertig nieuwe CD’s op stapel. En dan nog al die oude meuk uit eigen platenkast. Rond half tien een concertopname uit Paradox Tilburg van EBraam, de zinderende elektronische band van pianist Michiel Braam. Verder nog veel schoons van Into the great wide open; vunzigheid uit Engeland van Polar Bear en Tom Barman’s jazzband TaxiWars.
Na middernacht dit weekeinde nog éénmaal een fijne platenkeuze van rietblazer Yuri Honing.