21 en 22 november

Ester Rada, Les Cerveaux Lents, Sranan Gowtu: Lobi Firi, Live: Le Guess Who?

Zaterdag 21 november

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Ranajit Sengupta is een van de meest bekende sarode muzikanten uit India. De sarode is een populair Hindoestaans snaarinstrument met vier melodiesnaren, twee ritmische snaren en enige akkoordsnaren. Mainak Banerjee speelt op de tabla.Wilfried de Jong komt plaatjes draaien van de Hard Bop altsaxofonist Frank Strozier, die niet heel bekend werd. Waarom eigenlijk niet? Ook te gast is de fenomenale multi-instrumentalist Marcus Miller. Op zijn laatste cd Afrodeezia horen we de muzikale weerslag van Millers zoektocht naar de geschiedenis van de slavernij.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zaterdagavond wat meer gepraat dan normaal in Vrije Geluiden op Radio 4. Maar niks vervelends hoor, echt niet. Juryvoorzitter Sieuwert Verster vertelt namelijk over de finale van het Young Pianists Festival, die zondagmiddag gehouden wordt. En hij vertelt ook wat een juryvoorzitter zoal doet. Weten we dat ook. En slagwerker Niek KleinJan is voor de vijfde en laatste keer aan het woord in de reeks Galerie Moderne. Dit keer geeft hij u een spreekwoordelijke klap tegen uw figuurlijke smoel met muziek van Jacob ter Veldhuis, oftewel JacobTV. Daarnaast nog wat concerttips en een ruime keuze aan allerhande allerlei.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Utrecht zindert onder de ondraaglijke extase van Le Guess Who?. Dit festival mét vraagteken krijgt de laatste jaren steevast goede kritieken en laat zich onmogelijk in een paar woorden omschrijven. Toch een poging: Le Guess Who? biedt vier dagen lang een podium aan progressieve muziek, en dan meestal van a) bands die nog moeten doorbreken, b) groepen die superberoemd zijn in hun eigen niche of c) artiesten die eens heel beroemd waren en nu niet meer. Op het programma veel kneiterleuke jazz, en daarom zit Frank Jochemsen met zijn uitzendsetje paraat. Op zaterdag werken we toe naar festivalclimax Kamasi Washington. Wie? Zie hier. Na middernacht knalt Wilfried de Jong met platen uit eigen collectie

Zondag 22 november

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Zangeres Ester Rada is Israëlische van Ethiopische afkomst. Haar muziek is een mix van soul, funk en afro-jazz. Vijf jaar geleden ontdekte zij de ethio-jazz en raakte steeds meer geïnteresseerd in haar roots. Het zeskoppige Les Cerveaux Lents speelt al jaren klezmer- en zigeunermuziek op bruiloften en partijen. In 2013 werd het hele project nieuw leven ingeblazen, wat meteen uitmondde in een titelloze EP en nu in de cd Heiss Und Fürchterlich. Suriname viert 40 jaar onafhankelijkheid. Naar aanleiding daarvan verscheen het boek Sranan Gowtu over muziek uit Suriname, en dan vooral over Surinaamse muziekiconen. In de uitzending is schrijver Diederik Samwel te gast, icoon Edgar Burgos en de band Lobi Firi.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Stukafest is een festival dat gehouden wordt op studentenkamers. Een festival op twaalf vierkante meter klinkt misschien niet zo leuk, maar dat is het dus wel. Nu is er ook een klassieke variant: Stukaklassiek. Zondagavond vertellen we u erover in Vrije Geluiden op Radio 4. Verder wat muziek van de Marokkaanse Bob Dylan. Collega Charlie nam een ceedeetje van hem mee uit Rabat. En natuurlijk weer een twintigste-eeuwse vergeten kraker in de BuitenBocht, geflankeerd door diverse aanverwante assorti.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen heeft zijn oren, ogen en portemonnee de kost gegeven op de platenbeurs die plaatsvindt in de Utrechtse Jaarbeurs en zit net als gisteren klaar met zijn uitzendsetje in muziekpaleis TivoliVredenburg voor de laatste dag van festival Le Guess Who?. We luisteren terug maar het nu al legendarische optreden van de Amerikaanse saxofonist Kamasi Washington en laten ook een drietal concerten met Turkse invalshoek horen. En kent u Faust nog? De bedenkers van de term Krautrock? Ook hiervan een opname. En ergens vanavond laten we ook nog een deeltje horen uit het concert dat toetsenist Cory Henry afgelopen woensdag in Paradiso-Noord in Amsterdam gaf. Wilfried de Jong gaat los na twaalven.