28 en 29 november

25 jaar Channel Classics Records, Nacht van de Jazz, Les Mamelles de Tirésias

Zaterdag 28 november

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Zangeres Ester Rada is Israëlische van Ethiopische afkomst. Haar muziek is een mix van soul, funk en afro-jazz. Vijf jaar geleden ontdekte zij de ethio-jazz en raakte steeds meer geïnteresseerd in haar roots. Het zeskoppige Les Cerveaux Lents speelt al jaren klezmer- en zigeunermuziek op bruiloften en partijen. In 2013 werd het hele project nieuw leven ingeblazen, wat meteen uitmondde in een titelloze EP en nu in de cd Heiss Und Fürchterlich. Suriname viert 40 jaar onafhankelijkheid. Naar aanleiding daarvan verscheen het boek Sranan Gowtu over muziek uit Suriname, en dan vooral over Surinaamse muziekiconen. In de uitzending is schrijver Diederik Samwel te gast, icoon Edgar Burgos en de band Lobi Firi.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Alle opnames zijn beluisterd, beoordeeld en gemonteerd. En nu is het dan tijd voor de prrrrrrrrresentatie van de mooiste opnames die we maakten op het Bossche festival November Music. Op Radio 4 hoort u vanaf aanstaande zaterdagavond het een en ander. En er dondert weer eens een boek uit de boekenkast. Een autobiografie dit keer. Welke dat is, hoort u in een aflevering van The Swingin' Billy. Daarnaast natuurlijk weer de nodige concerttips, een bergje nieuwe cd's en een assortiment aan diversen en aanverwanten.

20.00 - 03.00 uur NPO Radio 6
In de diverse jazzclubs van het land gaat het zaterdag bruisen als een malle. Tijdens de eerste editie van De Nacht van de Jazz zijn er door het hele land jazzoncerten, die vaak tot diep in de nacht doorgaan. En dus splitst het Vrije Geluiden-radioteam zich op en vult het zich aan met sporadische sidekicks om van deze nacht verslag te doen in een XXXL-uitzending die duurt van 20u-03u. Vanuit de Paradox te Tilburg zenden Frank Jochemsen en NTR-collega Mijke van Wijk concerten uit van De Deeldeliers en Savina Yannatou & Primavera en Salonico én prikken ze concerten door die LantarenVenster in Rotterdam en café Loburg in Wageningen plaatsvinden én zoeken ze contact met nog drie andere locaties. Pfff, nu al moe. Kom hier alvast in de stemming

Zondag 29 november

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Jared Sacks speelde begin jaren 80 nog hoorn en maakte als hobbyist concertopnames. in 1990 richtte hij Channel Classics Records op en pakt zijn hoorn voor altijd in. Nu, 25 jaar later, is Channel Classics Records uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende platenlabels voor klassieke muziek. Sacks neemt een aantal musici mee die te horen zijn op zijn label.

Jörgen van Rijen speelt een solo trombonestuk van de Duitse componist en metalgitarist Florian Magnus Maier. Violiste Rachel Podger speelt muziek van de Oostenrijkse barokcomponist von Biber. Cellist Nicolas Altstaedt, die naast een solostuk ook samen met violiste Rosanne Philippens een stuk van Maurice Ravel speelt. Tot slot nog een voorproefje van een nog te verschijnen release met liederen van Robert Schumann, vertolkt door bariton Thomas Oliemans en pianist Paolo Giacometti,

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Eerder dit jaar gingen we in het autootje helemaal naar Maastricht, om eens te kijken wat daar zoal gebeurt. In de zaal van de oude hoedenfabriek Intro in Situ was er een Jonge Honden-concert aan de gang, van componiste en klarinettiste Germaine Sijstermans. We namen het op, en namen het mee naar Hilversum, en zondagavond zenden we er op Radio 4 wat van uit. Verder natuurlijk weer een twintigste-eeuwse kraker in Uw Eigen BuitenBocht, en een paar tips hier en daar. Daarnaast nog wat aanverwant strooigoed en varia.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen ligt op apegapen van de Nacht van de jazz, dus Jaap Boots drukt de knopjes in. Hij komt met hoogtepunten van 'Le guess who?’ waar we nog nauwelijks aan toekwamen vorige week; Destroyer, Notwist, Faust & Orchestre Poly Rythmo de Cotonou. Verder is rietblazer Joris Roelofs om half elf te gast. We houden zijn nieuwe plaat ‚Amateur Dentist’ ten doop, die de lijn van zijn vorige album doortrekt; eigen stukken op basklarinet slechts begeleid door bas en drums. Op dit album echter ook Scriabin, De Machaut & Duke Ellington. Ook besteedt Jaap Boots aandacht aan Willem Breuker. Na middernacht gaat Wilfried de Jong weer loos.