5 en 6 december

Tineke Postma, Elvis Perkins, Doric String Quartet, Boulez Special, Chris Hinze Special

zaterdag 5 december

9.00 - 9.50 uur NPO 1
in 1990 richtte Jared Sacks Channel Classics Records op en nu, 25 jaar later, is Channel Classics Records uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende platenlabels voor klassieke muziek. Sacks neemt een aantal musici mee die te horen zijn op zijn label.

Jörgen van Rijen speelt een solo trombonestuk van de Duitse componist en metalgitarist Florian Magnus Maier. Violiste Rachel Podger speelt muziek van de Oostenrijkse barokcomponist von Biber. Cellist Nicolas Altstaedt, die naast een solostuk ook samen met violiste Rosanne Philippens een stuk van Maurice Ravel speelt. Tot slot nog een voorproefje van een nog te verschijnen release met liederen van Robert Schumann, vertolkt door bariton Thomas Oliemans en pianist Paolo Giacometti.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een keurig ingepakte en rijmende Vrije Geluiden zaterdagavond op Radio 4. Want de sint is weer hier. Maar dat is niet het enige ding. Er zit nog veel meer in de uitzending. Een reportage van Maarten Westerveen bijvoorbeeld, die op bezoek is geweest bij fotograaf Hans Aarsman. Maar gaat dat dan nog wel over klassieke muziek? Ja natuurlijk wel! Hoe? Dat hoort u zaterdag vanzelf. En verder vooral heel veel gloednieuwe cd’s die van Pakjesboot 12 zijn gedonderd. Uw presentator heeft ze voor u opgevist, naast nog enkele diversen in en naast uw schoen.

20.00 - 03.00 uur NPO Radio 6  
Frank Jochemsen is dit weekeinde voor het laatst live te vinden in de studio van Radio 6. En dat geldt ook voor producer David Gibbs. Voor de gelegenheid een fijn gevarieerd pakket concertopnamen die we de laatste maanden gemaakt hebben:
- Gitarist Philip Catherine in duo met pianist Jasper van 't Hof,
- Zanger Norbert Kogging met zijn eigen band,
- Zangeres Kim Hoorweg met gypsy jazz gitarist Robin Nolan & rietblazer Benjamin Herman
- De intens opzwepende toetsenist Cory Henry met zijn Funk Apostles & zangeres Cecile McLorin Salvant
Verder ook nog een muzikale lans gebroken voor de waanzinnige muziek die fluitist Chris Hinze maakte. Over zijn gevarieerde loopbaan verscheen dit mooie boek. Veel jazzliefhebbers halen hun neus op voor Hinze’s muziek. Frank laat met een zorgvuldig samengesteld pakket topplaten uit de periode 1966-1978 horen dat dit totale nonsens is. Leve Chris Hinze! Na middernacht Na middernacht gaat Yuri Honing nog een uurtje loos met een stapel platen uit eigen collectie.

zondag 6 december

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Zanger Elvis Perkins is de zoon van acteur Anthony Perkins (Norman Bates uit Hitchcocks film Psycho) en fotografe Berry Berenson. De liedjes op zijn laatste cd I Aubade zijn intiem, bescheiden, maatschappijkritisch en poëtisch. “Het Doric String Quartet houdt het genre jong en vitaal”, kopte The Washington Post na het Amerikaanse debuut van het kwartet. Voor hen geen routineuze uitvoeringen van het strijkkwartetrepertoire, maar concerten vervuld van speelvreugde en zeggingskracht. Tineke Postma krijgt op 9 december de Buma Boy Edgarprijs uitgereikt tijdens een door haar zelf samengestelde concertavond. Die avond kunt u rechtstreekt beluisteren op Vrije Geluiden Radio 6. In onze tv uitzending speelt ze met haar eigen Tineke Postma Quartet en met gitarist Reinier Baas.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
De pepernoten zijn opgeruimd, de rotan cadeaumand terug op zolder, over tot de orde van de dag. Wel zo overzichtelijk. De orde van de dag is in dit geval bijvoorbeeld weer een hoogtepunt van November Music. In dit geval van en met onder meer de gitarist Reinier Baas. En we gaan eens even praten over het Utrechtse Boulez-festival. De componist en dirigent werd dit jaar 90. Reden genoeg voor een feestje, nietwaar? En natuurlijk weer een kraker in Uw Eigen BuitenBocht, een bergje nieuwe cd’s en aanverwante assorti.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen is vandaag voor het laatst live te vinden in de studio van Radio 6. En dat geldt ook voor regisseur Maarten van Heuven. Voor de gelegenheid een fijn gevarieerd pakket concertopnamen die we de laatste maanden gemaakt hebben:
- Gitarist Philip Catherine in duo met pianist Jasper van ‚t Hof,
- Zanger Norbert Kogging met zijn eigen band,
- Zangeres Kim Hoorweg met gypsy jazz gitarist Robin Nolan & rietblazer Benjamin Herman
- De intens opzwepende toetsenist Cory Henry met zijn Funk Apostles & zangeres Cecile McLorin Salvant
Verder heeft Frank de laatste maanden zoveel platen opgestapeld die hij in al die thema-uitzendingen niet kwijt kon dat hij zondagavond nog effe flink gaat proppen.En na middernacht neemt Yuri Honing het stokje over.