12 en 13 december

Weeshuis van de Nederlandse Muziek, Irit Dekel, Severin von Eckardstein, Perhat, Zwarte Lijst

Zaterdag 12 december

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Zanger Elvis Perkins is de zoon van acteur Anthony Perkins (Norman Bates uit Hitchcocks film Psycho) en fotografe Berry Berenson. De liedjes op zijn laatste cd I Aubade zijn intiem, bescheiden, maatschappijkritisch en poëtisch. “Het Doric String Quartet houdt het genre jong en vitaal”, kopte The Washington Post na het Amerikaanse debuut van het kwartet. Voor hen geen routineuze uitvoeringen van het strijkkwartetrepertoire, maar concerten vervuld van speelvreugde en zeggingskracht. Tineke Postma kreegt op 9 december de Buma Boy Edgarprijs uitgereikt tijdens een door haar zelf samengestelde concertavond. In onze tv uitzending speelt ze met haar eigen Tineke Postma Quartet en met gitarist Reinier Baas.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Hoog tijd voor een nieuwe aflevering van het Weeshuis van de Nederlandse Muziek. Dit keer is componist en onruststoker Daniël Ruyneman aan de beurt. In 1918 verstoorde hij samen met een aantal andere amokmakers een concert van chefdirigent Willem Mengelberg. Dat was allemaal veel te tuttig geworden. Het was tijd voor wat nieuws. Hoe dat nieuws dan moest klinken kunt u zaterdag horen in Splendor Amsterdam en vanaf 23.00 op NPO Radio 4, want dan spelen vier cellisten van het KCO het Quattro tempi per quattro violoncelli van Daniël Ruyneman. Moderne muziek uit 1937, dat belooft dus wat.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6  
De Radio 6 uitzending van VPRO Vrije Geluiden maakt dit weekend plaats voor de Zwarte Lijst.

Zondag 13 december

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Op de cd Last of Songs creëeren de Israelische zangeres Irit Dekel en componist, pianist Eldad Zitrin een wereld die doet denken aan rokerige New Yorkse jazzclubs uit de Roaring Twenties. Ze verzamelden oude jazz- en folkliedjes die zijn teruggebracht tot de basis waar vanuit de muziek is opgebouwd met originele arrangementen. Zanger Perhat Khaliq maakt traditionele Oeigoerse muziek gemixt met moderne rock en blues. Op 2 december ontvangt hij de Prins Claus prijs 2015 mede omdat hij het Oeigoerse culturele erfgoed in stand houdt. Pianist Severin von Eckardstein (1978) wist op heel jonge leeftijd dat hij pianist wilde worden en niets anders. Deze onvoorwaardelijke liefde heeft hem inmiddels aan de top gebracht. Hij is dit jaar te gast op het Kamermuziekfestival Winteravonden aan de Amstel, waar Russische kamermuziek wordt uitgevoerd en dat van 9 -22 december in de Hermitage in Amsterdam plaatsvindt. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zondag dan weer over tot de orde van de dag vanuit de studio in Hilversum. Die orde van de dag betreft bijvoorbeeld een voorstelling met vertellingen en piano etudes. Daarover zondag meer. En natuurlijk weer een fijn stukkie muziek van de podia van het Bossche festival November Music, waar Vrije Geluiden samen met de Concertzender een enorme berg opnamen maakte. Daarnaast weer een veronachtzaamde 20e-eeuwse klapper in de BuitenBocht en een welgemikte greep uit de bak diversen en algemene zaken.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6 
De Radio 6 uitzending van VPRO Vrije Geluiden maakt dit weekend plaats voor de Zwarte Lijst.

Perhat Khaliq

De Oeigoerse singer songwriter Perhat Khaliq