19 en 20 december

Cory Henry, Noa, live op radio 4: Weihnachtsoratorium, laatste keer Wilfried de jong en Frank Jochemsen

Zaterdag 19 december

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Op de cd Last of Songs creëeren de Israelische zangeres Irit Dekel en componist, pianist Eldad Zitrin een wereld die doet denken aan rokerige New Yorkse jazzclubs uit de Roaring Twenties. Zanger Perhat Khaliq maakt traditionele Oeigoerse muziek gemixt met moderne rock en blues. Op 2 december ontvangt hij de Prins Claus prijs 2015 mede omdat hij het Oeigoerse culturele erfgoed in stand houdt. Pianist Severin von Eckardstein (1978) wist op heel jonge leeftijd dat hij pianist wilde worden en niets anders. Deze onvoorwaardelijke liefde heeft hem inmiddels aan de top gebracht.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Live uitzending uit de hal van het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam, waar vanavond het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach werd uitgevoerd door het Nederlandse Kamerkoor en Concerto Kopenhagen. Glühwein, stemmige muziek, en de verbazingwekkende klanken van componist Helmut Lachenmann completeren deze winteravond.

19.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Uitzending vanaf een Geheime Lokatie, met allereerst een compilatie van het benefietconcert voor het Nederlands Jazzarchief dat afgelopen zondag werd gehouden in het Bimhuis in Amsterdam. Met onder anders de Konrad Koselleck Big Band, Calefax met Ellington, het duo Eric Vloeimans-Jeroen van Vliet en Bruut!.

Vanaf 21:00 uur een special rond zangeres en fenomeen Nico, die geboren werd als Christa Päffgen, een loopbaan als topmodel had, bekend werd met The Velvet Underground en een indrukwekkende reeks soloplaten maakte. Frank Jochemsen en David Gibbs zijn liefhebbers. David zag haar nog viermaal live en Frank is daar te jong voor. Samen waren ze deze week in Berlijn om haar graf te bezoeken.  En dan vanaf 23.00 uur gaat Wilfried de Jong, voor de allerlaatste keer, niet één maar wel twee uur los met een hoop platen uit eigen collectie. 

zondag 20 december

10.30 - 11.20 uur NPO 1
De van oorsprong Jemenitische zangeres Noa is ongetwijfeld een van Israëls grootste sterren. In haar veelzijdige muziek en lyrische teksten zijn invloeden te horen van o.a. Leonard Cohen. Gecombineerd met de sterke jazz- en rockachtergrond, maakte zij honderden prachtige songs. Wilfried de Jong komt plaatjes draaien. Deze keer heeft hij een aantal fantastische platen meegenomen met het Hammondorgel in de hoofdrol. Cory Henry is een fenomeen op het orgel. Nauwelijks twee jaar jong begon hij te spelen op het lokale kerkorgel alsmede op de piano van de buren. Inmiddels is Cory Henry de vaste toetsenist van het befaamde New Yorkse funkcollectief Snarky Puppy. Bij VPRO Vrije Geluiden speelt Henry op het Hammondorgel, begeleid door drummer Yoran Vroomin, muziek van zijn project ’The Revival’. Een nostalgische reis rondom het orgel van gospel tot funk.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Helmut Lachenmann is een van de bekendste nog levende componisten. Een man van vele gezichten, en van vele stijlen. De een wat beter te begrijpen dan de ander. Vrije Geluiden brengt orde aan in het Lachenmann-universum, in twee afleveringen, te beginnen op zondag 20 december op NPO Radio 4. Verder natuurlijk iets over de nieuwe Star Wars film, en een twintigste eeuwse kraker in Uw Eigen BuitenBocht. Dit alles geflankeerd door een kerstige selectie van allerhande faits divers.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Speciale uitzending vanaf een Geheime Lokatie in Nederland, waarin aller oren gericht worden op de betoverende klanken van de Fender Rhodes elektrische piano, het instrument dat toucher en funky groove voor altijd met elkaar verbond. Speciale gast: Sander ‘Painted Dog’ Huibers. Ter plaatse is ook een echte Fender Rhodes, die voor de gelegenheid bespeeld zal worden door pianist Jeroen van Vliet (winnaar van de Boy Edgarprijs 2014). Dit is de laatste uitzending van Frank Jochemsen en zijn team op Radio 6.

Cory Henry