2 en 3 januari

Herhaling uitzending Anner Bijlsma, Eric Vloeimans, Shura Cherkassky

zaterdag 2 januari

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Maartje Meijer is een zangeres, pianist en componist uit Amsterdam. In 2012 studeerde ze af aan het conservatorium in de richtingen jazzzang en jazzpiano. Begin volgend jaar verschijnt haar tweede album Inner Circle, opgenomen met een eigen band, die verder nog bestaat uit Maarten Hogenhuis (altsax), Joris Roelofs (basklarinet), Tobias Nijboer (contrabas) en Joan Terol Amigo (drums). Dave Kutz is solotubaist van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Kutz wilde graag een eigen plaat uitbrengen met kamermuziek. Dat werd de plaat Pure Imagination, met zowel oude stukken als recente. Op de cd bewijst Kutz, geboren in Canada, zich als een ongelooflijk flexibel en beheerst bespeler van de tuba. Verder ontvangen we vier musici die de gruwelen van de Rwandese genocide overleefden en nu opgewekte stokoude liefdesliedjes zingen: The Good Ones.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
We luiden het nieuwe jaar in met de cello van Anner Bijlsma (morgen ook op NPO1), wiens opname van het Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen nog altijd staat als een huis. Verder hebben we nieuwe muziek uit Korea, blikken we vooruit op de Splendorparade in het Muziekgebouw aan 't IJ (zondagmiddag) en grabbelen we in de ton met fijne nieuwe CD's.

21.00 - 23.00 uur NPO Soul & Jazz
Vanaf 1 januari gaat NPO Radio 6 verder als NPO Soul & Jazz met non-stop soul en jazzmuziek gedurende de dag en elke avond een live-programma. NPO Soul & Jazz is op dezelfde manieren als het huidige Radio 6 te beluisteren: via DAB+, de kabel, online en via de app. Op NPO Soul & Jazz is Vrije Geluiden iedere zaterdagavond te horen tussen 21.00 en 23.00 uur met nieuwe CD's uit de hoek van jazz, impro en wereldmuziek, èn met oude en nieuwe live-opnamen van concerten van Nederlandse en internationale jazzpodia en festivals. Zaterdag 2 januari presenteert Tom Klaassen nieuwe CD's van onder meer Neil van der Drift, Slivovitz en Bart Maris, en een live-opname van Eric Vloeimans' Gatecrash met gastgitarist Jorrit Westerhof.

zondag 3 januari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Anner Bijlsma is bij leven al een legendarische cellist en internationaal geroemd. Niet alleen maakte hij prachtige opnamen van de cellosuites van Bach, hij heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het doorgronden van de speelwijze van Bach met als uitgangspunt het handgeschreven manuscript van Anna Magdalena Bach, die de zes cello suites vertaalde naar een leesbare partituur met aanwijzingen van haar man. Het punt dat Bijlsma in al zijn boeken maakt, is dat niemand goed leest wat er staat en dat is volgens hem nu juist zo belangrijk. Dit is allemaal te lezen in zijn nieuwste boek Droppings. Thuis bij Anner Bijlsma volgen wij drie cellisten die Bach spelen onder zijn toezicht. Een masterclass wil hij het zelf niet noemen, want hij leert op zijn beurt ook van deze jonge cellisten.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Twintig jaar geleden overleed de extravagante pianist Shura Cherkassky, die er trots op was dat hij een stuk nooit precies hetzelfde speelde maar juist iedere keer een nieuwe interpretatie liet horen. We laten een van zijn versies horen van de laatste sonate van Alexander Scriabin, in de BuitenBocht - het ìs 20e-eeuws, maar eigenlijk nog heel erg ouderwets romantisch. En natuurlijk blikken we vooruit op de volgende aflevering van Het Weeshuis Van De Nederlandse Muziek, op 9 januari in Splendor in Amsterdam. Met een slechts één keer ooit gespeeld stuk van Calliope Tsoupaki.