16 en 17 januari

Bombay Connection Orchestra, Kim Hoorweg, Basklarinet festijn, Amatis Trio

Hoogtepunten

Zaterdag 16 januari

9.00 - 9.50 uur NPO 1 
VPRO Vrije geluiden reist af naar Boedapest, de geboortestad van dirigent en componist Iván Fischer, die met zijn Boedapest Festival Orchestra werkt aan de registratie van de weerbarstige 7e symfonie van Gustav Mahler. De 7e symfonie, die door sommige dirigenten liever wordt gemeden dan gespeeld, is voor Iván Fischer een uitdaging; hij wil het publiek laten ervaren dat dit een eclectisch en omvattend werk is waarin vele muziekstijlen samenkomen. Op een zeer levendige en beeldende manier weet hij zijn orkestleden te inspireren en te motiveren.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zondagmiddag begint het Basklarinet Festijn 2016, dat duurt tot het einde van de maand. In Vrije Geluiden op Radio 4 uiteraard ruim baan voor deze knorrepijp en zijn festival. En nog wat meer concerttips, maar dat hoort u zaterdag wel. Verder natuurlijk weer een ruime en weloverwogen greep uit de stapel nieuwe cd’s, waarvan we vast een tippie van de sluier op zullen lichten: u gaat muziek horen van Clemens Krijger. Die oorspronkelijk muziek maakte voor bij radio- en tv-producties. Hij heeft een cd gemaakt: Dream Chaser. Zaterdag meer, naast natuurlijk wat faits divers en aanverwanten.

21.00 - 23.00 uur NPO Soul & Jazz
Tussen 21.00 en 22.00 een paar ronduit verbluffende nieuwe releases, waaronder van David Bowie maar ook van Donny McCaslin, de überhippe New Yorkse saxofonist met wie Bowie in zijn laatste levensjaar samenwerkte; Van Binsbergen Playstation kwam met een fraaie live-CD, uit Brazilië komt Bixiga 70 en uit Zuid-Afrika Dizu Plaatjies. Tussen 22.00 en 23.00 een live opname uit ons archief: het New Rotterdam Jazz Orchestra speelde op 19 december 2014 in De Doelen met gitarist Reinier Baas. Komende weken gaat dezelfde band concerten geven met turntablist Kypski. 

Zondag 17 januari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Veertien muzikanten brengen met het Bombay Connection Orchestra de Bollywood-muziek uit de jaren '60 en '70 weer tot leven, met Indiase percussie, schetterend koper en violen die bijna opstijgen. De filmmuziekindustrieën van Bombay, Lahore en Madras komen samen op één podium. Kim Hoorweg staat al sinds haar eerste album Kim is Back (2007) bekend om haar charmante vertolkingen van onbekende en bekende “oude” jazzstandards. Vanaf het moment dat ze het Robin Nolan trio hoorde spelen, ontstond bij haar het idee voor een gypsy-jazz georiënteerde plaat: Boulevard of Broken Dreams. De basklarinet is weliswaar groot, maar het instrument wordt toch vaak over het hoofd gezien. Vanaf 17 januari vindt het zogeheten Basklarinet Festijn plaats, met optredens door het hele land tot het einde van januari. Artistiek leider Fie Schouten is te gast.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Allemaal leuk en aardig, zo’n zondagavond Vrije Geluiden op Radio 4: een BuitenBochtje, een paar concerttips, wat nieuwe cd’s. Prima zo. Maar dat is natuurlijk nog niet alles, nee, integendeel. We krijgen namelijk bezoek. Het jonge Amatis Piano Trio, deelnemers aan het Dutch Classical Talent-traject van Radio 4, komt op bezoek.  Ze spelen onder meer muziek die onlangs speciaal voor hen gecomponeerd werd. Hoe dat zit? Daarover zondag meer. En dan is er helaas geen ruimte meer voor allerhande kleingoed en meerdere varia. 

Bombay Connection orchestra o.l.v. Gerry Arling met zangeres Madhu Lalbahadoersing