23 en 24 januari

Didier François & Philippe Malfeyt, Anass Habib, Kluster5, Klaagliedjes, Derrell Banks, Let Me Tell You

23 januari

9.00 - 9.50 uur NPO 1 
Veertien muzikanten brengen met het Bombay Connection Orchestra de Bollywood-muziek uit de jaren '60 en '70 weer tot leven, met Indiase percussie, schetterend koper en violen die bijna opstijgen. De filmmuziekindustrieën van Bombay, Lahore en Madras komen samen op één podium. Kim Hoorweg staat al sinds haar eerste album Kim is Back (2007) bekend om haar charmante vertolkingen van onbekende en bekende “oude” jazzstandards. Vanaf het moment dat ze het Robin Nolan trio hoorde spelen, ontstond bij haar het idee voor een gypsy-jazz georiënteerde plaat: Boulevard of Broken Dreams. De basklarinet is weliswaar groot, maar het instrument wordt toch vaak over het hoofd gezien. Vanaf 17 januari vindt het zogeheten Basklarinet Festijn plaats, met optredens door het hele land tot het einde van januari. Artistiek leider Fie Schouten is te gast.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Op Radio 4 opent Tom Klaassen met fraai voor gitaarduo bewerkte muziek van Bach. Daarna muziek van Schönberg door het Cuarteto Quiroga, de nieuwe CD van Vijay Iyer, en het Stabat Mater van Knut Nystedt. Tegen middernacht klinken de wonderlijke geluiden van de Noorse componist Arne Nordheim. 

21.00 - 23.00 uur NPO Soul & Jazz
Nieuwe CD's van Stevko Busch & Paul van Kemenade, Bixiga 70, Edward Capel, Markus Burger, en Julia Hülsmann. En een sterk verhaal over soulzanger Darrell Banks. Na tienen: live opnamen van Van Binsbergen Playstation, gemaakt in De Toonzaal in Den Bosch tijdens Jazz in Duketown en in het Bimhuis.

Zondag 24 januari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Didier François, die in november 2011 al eens te gast was in VPRO Vrije Geluiden, speelt op zijn nyckelharpa samen met Philippe Malfeyt (theorbe) twee stukken van de nieuwe cd Tied & Ntychkled: a baroque update. De Marokkanse zanger Anass Habib werd geboren in Fez en woont sinds drie jaar in Nederland. Na een aantal jaren aan het conservatorium in Fez te hebben gestudeerd, vertrok Habib naar Libanon en vervolgens naar Syrië om zich te specialiseren in klassieke en oude traditionele Arabische, Aramese en Byzantijnse muziek. VPRO Vrije Geluiden gaat het jonge ensemble Kluster5 op de voet volgen. Dit ensemble in een ongewone bezetting van viool, saxofoon, slagwerk, gitaar en piano en met brede muzikale interesse, is ontstaan aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Bij datzelfde conservatorium werken de bijna of net afgestudeerden toe naar een project o.l.v. componist Martijn Padding. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen is een paar dagen de hort op, dus Aad van Nieuwkerk neemt de honneurs waar, met onder meeer de fraaie CD Shuffle.play.listen, waarop cellist Matt Haimovitz en pianist Christopher O’Riley klassiek klinkende bewerkingen spelen van pop- en rocknummers. Verder een paar fijne concerttips en een aflevering van De Buitenbocht, waarin we laten horen dat moderne muziek ook gewoon Heel Erg Mooi kan zijn.