6 en 7 februari

Accordeon Special, Weeshuis van de Nederlandse Muziek: Jan Ingenhoven

zaterdag 6 februari

9.00 - 9.50 uur NPO 1 (herhaling 24/1/16)
Didier François speelt op zijn nyckelharpa samen met Philippe Malfeyt (theorbe). De Marokkanse zanger Anass Habib zingt klassieke en oude traditionele Arabische, Aramese en Byzantijnse muziek. Het jonge ensemble Kluster5 met ongewone bezetting van viool, saxofoon, slagwerk, gitaar en piano en met brede muzikale interesse.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Het is weer tijd voor een aflevering van Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek, dit keer geheel gewijd aan de ten onrechte vergeten componist Jan Ingenhoven. Prachtige laatromantische kamermuziek uit de eerste helft van de afgelopen eeuw, uitgevoerd door Frank van den Brink (klarinet), Frans van Ruth (piano), Julija Hartig (viool), Ingrid Geerlings (fluit), en Jos Lammerse (fagot). Ook te volgen in een live webcast (vanaf 22.30) op onze website en YouTube.

21.00 - 23.00 uur NPO Soul & Jazz
Tussen 21.00 en 22.00 een paar mooie nieuwe CD's: slagwerker Wim Kegel maakte er eentje met pianist Marc van Roon; het Alma Afrobeat Ensemble liet zich inspireren door Miles Davis' Bitches Brew, GoGo Penguin is een pianotrio met onverwacht groovende mogelijkheden en de Rotterdamse band Rabasa is Kaapverdië in zakformaat. En verder kwam niemand minder dan Mavis Staples met een nieuwe single die vooruitloopt op een nog te verschijnen CD. Tussen 22.00 en 23.00 haken we aan bij de accordeons dit weekend, met een prachtopname gemaakt in Nijmegen tijdens de Music Meeting XS, van de accordeonist Vincent Peirani en sopraansaxofonist Emile Parisien.

zondag 7 februari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Accordeonist Vincent van Amsterdam is één van de vier finalisten van het Dutch Classical Talent concours. De jury van dit concours omschrijft de accordeonist als ‘Een echte en uiterst boeiende verhalenverteller.’ De vernieuwende en eigentijdse accordeonist Rik Cornelissen weet door zijn brede opleiding en kennis van vele muziekstijlen, de accordeon neer te zetten als een modern en veelzijdig instrument. Rik debuteerde in 2014 met zijn solo-album Traveller en bracht  vorig jaar met het ensemble Tocar de cd ‘Birds of Paradise’ uit, die lovend ontvangen werd. McGowan Munnelly is het nieuwe project van de Ierse knoppentovenaar David Munnelly. Munnelly begon op zevenjarige leeftijd Ierse accordeon te spelen en groeide uit tot een grootmeester. Hij is een inventieve muzikant die de traditionele Ierse instrumentale muziek graag een eigen vorm geeft. Met dit nieuwe project wil David zowel zijn eigen composities als de Ierse diatonische accordeon in een nieuw daglicht stellen. Gitarist Shane McGowan, met wie hij jarenlang op de planken stond, begeleidt hem.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Accordeons, accordeons en nog eens accordeons. De piano van de armen, werd het instrument vroeger wel, enigszins geringschattend, genoemd. Maar vergis u niet. Er is waanzinnig mooie muziek geschreven, en niet door de minste componisten. Een keuze.