13 en 14 februari

JW Roy, Jacob Bogaart, Tord Gustavsen & Simin Tander, Brechtje van Dijk, Nils Petter Movaer

zaterdag 13 februari

9.00 - 9.50 uur NPO 1
VPRO Vrije Geluiden accordeon special, van Bach en Ierse Folk tot jazz en modern: Vincent van Amsterdam, Rik Cornelissen met Tocar, David Munnelly & Shane McGowan

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Op NPO Soul & Jazz brengt Vrije Geluiden deze zaterdag een uitgelezen selectie nieuwe CD's - van o.a. The Soul Snatchers, het Rotem Sivan Trio, Carmen Souza en van het Carate Urio Orchestra met klarinettist Joachim Badenhorst. Verder een lekker potje ouwe soul èn schitterende live-opnamen van de Noorse trompettist Nils Petter Molvaer, waarvan we in 2013 (tijdens November Music) en in 2014 (in Paradox Tilburg) mooie concerten registreerden. 

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Ein-de-lijk een nieuwe reeks Galerie Moderne in Vrije Geluiden op Radio 4 aanstaande zaterdag. En wat voor een zeg, met de jonge componiste Brechtje van Dijk. Dat was het wachten waard, u zult het zien. Of horen eigenlijk, natuurlijk. Voorts Japanse hofmuziek in Den Haag, en een Amsterdams blokfluitkwintet in Heel Nederland. Maar ook Nederlandse muziek uit het midden van de negentiende eeuw. Dat alles zaterdag, samen met nog enkele diverse stuks assorti.

Zondag 14 februari

10.30 - 11.20 uur NPO1
Voor zijn Engelstalige album, het eerste in tien jaar, wilde JW Roy meer dan alleen een cd. Al snel ontstond het plan om een albumboek te maken Dry Goods & Groceries, waarop Americana en rootsmuziek centraal staan. De nieuwe songs inspireerden de inhoud van het boek en omgekeerd. In het voorjaar van 2015 bracht Jacob Bogaart zijn magnum opus ‘The Art of Dutch Keyboard Music’ uit, een project waaraan hij in 1980 begon. Een set van 8 cd’s met 400 jaar Nederlandse klaviermuziek; 112 stukken van 50 componisten, een monumentale prestatie. Van de vroegste anonieme klavecimbel- en orgelwerken uit de zeventiende eeuw, tot en met de Polonaise van Peter Schat uit 1981. Jazzpianist Tord Gustavsen geeft zijn eigen interpretatie aan eeuwenoude Noorse hymnes op het nieuwe album What Was Said, een samenwerking met zangeres Simin Tander. De Afghaans-Duitse zangeres valt op door haar hypnotiserende stem en de enorme variatie in klankkleuren en expressie. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zondag op Radio 4 hoort u in Vrije Geluiden werk van de Schotse componist en dirigent James MacMillan, hij dirigeert het volgende week zelf in Haarlem en Amsterdam. En een gierende BuitenBocht met bloedmooie, zinderende muziek van Beat Furrer. En muziek van Sandro Fazio, gitarist en componist uit Sicilië. Daarnaast natuurlijk een welgemikte greep uit de rijstebrijberg aan nieuwe cd's, en wat los stukgoed en aanverwante faits-divers.