20 en 21 februari

Hanna Shybayeva, Jacob Bro Trio, Jawa & Shaza Manla, OPERA2DAY, Plaistow, Kaikhosru Shapurji Sorabji, Japanse gagaku

zaterdag 20 februari

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Singer songwriter JW Roy met zijn Dry Goods & Groceries, Jacob Bogaart over vier eeuwen Nederlandse klaviermuziek, zangeres Simin Tander en pianist Tord Gustavsen met Noorse kerkhymnes vertaald in het Afgaans.

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Vanaf 21.00 fijne nieuwe CD's van onder meer Plaistow (binnenkort in het Bimhuis, en wellicht ook bij Vrije Geluiden op tv!), de Engelse producer Nitin Sawhney, de Amerikaanse dronehelden Tortoise, en Erik Truffaz - en bovendien een potje ouwe soul van Cymande èn een prettig stukje Deense gitaarmuziek van Jakob Bro. En tussen 22.00 en 23.00 een hypnotiserende live-opname van het Zwitserse trio Plaistow, gemaakt op 12 maart 2014 in Paradox in Tilburg.   

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Jawel, een heuse prijsvraag zaterdag in uw eigen Vrije Geluiden op NPO Radio 4. Er kunnen kaartjes voor de opera van OPERA2DAY en dvd's gewonnen worden, maar dat is natuurlijk niet de enige reden om te luisteren. We hebben namelijk ook een nieuwe aflevering van Galerie Moderne met het jonge talent Brechtje van Dijk voor u klaarliggen, alsmede een paar concerttips waar u niet omheen kunt. Dit alles gaat vergezeld van een ruimhartige greep uit de berg met nieuwe cd's en nog zo wat faits-divers aan stukgoed.

Zondag 21 februari

10.30 - 11.20 uur NPO1
De Deense guitarist Jakob Bro is een jazz icoon in wording. Samen met de New Yorkerse jazzhelden Thomas Morgan (contrabas) en Joey Baron (drums) maakt Jakob Bro een klanklandschap met briljante melodie lijnen en geweldige sferen.
Met de muziek van de Oekraïner Nikolai Kapustin, geboren in 1937, hebben we een originele partituur, in een mix van ragtime, boogiewoogie en bebop. Ongemeen virtuoos. Pianiste Hanna Shybayeva speeltde zesde Piano Sonate van Kapustin. Niet overal ter wereld bestaat vrijheid van muziek. Freemuse is een organisatie die strijdt voor de vrijheid van muziek. Op 3 maart organiseert Freemuse Music Freedom day en daar staan we nu al bij stil. Onlangs stuitte VPRO’s Vrije Geluiden op de Syrische zusjes Jawa en Shaza Manla, die vorig jaar vluchtten naar Nederland en nu wonen in een flat in Haarlem.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Ruim baan voor de kolossale klankkathedralen van de componist Kaikhosru Shapurji Sorabji zondagavond op NPO Radio 4. Maar ook ruim baan voor traditionele Japanse gagaku (hofmuziek, is dat). En natuurlijk weer de nodige concerttips en een onterecht vergeten 20e eeuwse kraker in een nieuwe aflevering van de BuitenBocht. Daarnaast geeft uw presentator een welgemikte en goedbedoelde trap tegen de stapel met nieuwe cd's en ziet wat er zoal naar beneden komt zeilen. Naast nog een assorti aan allerlei, natuurlijk.