madrigalen van claudio monteverdi

Plaistow, Abel Marcel: Danzón, Le Nuove Musiche, Sylvie Courvoisier, verborgen franse muziek

Ebonit Saxophone Quartet, Jasper van 't Hof, Ob-literate, Le Nuove Musiche, Sylvie Courvoisier

Zaterdag 19 maart 9.00 - 9.50 uur NPO 1
Het jonge, sprankelende en vooral avontuurlijke Ebonit Saxophone Quartet, Zeno van den Broek en Gagi Petrovic met hun compositie voor vijf zangers, en drie kubussen van 40x40x40. De Nederlandse jazzpianist Jasper van ’t Hof brengt voor het eerst in 20 jaar een album uit met Nederlandse musici.

Zaterdag 19 maart 21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Zaterdagavond op NPO Soul & Jazz presenteert Vrije Geluiden u een dijk van een live-opname van een ijzersterk trio van pianiste Sylvie Courvoisier uit New York. Een uur lang balancerend tussen jazz, avant-garde en klassiek. Maar dat is pas in het tweede uur. In het eerste uur een steaming selection uit de grote stapel nieuwe ceedees. Bijvoorbeeld van het Philip Catherine String Project, de Zwitserse wonderjongens van Plaistow en Vieux Farka Touré & Julia Easterlin.

Zaterdag 19 maart ​23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Krijn Koetsveld en zijn consorten van het ensemble Le Nuove Musiche zijn bezig aan een megaproject. Het heeft iets te maken met madrigalen en Monteverdi en een festival. Zaterdagavond hoort u in Vrije Geluiden op Radio 4 hoe de diverse vorken in de steel zitten. Daarnaast natuurlijk een paar fijne concerttips voor uw vrije zondag en daarna. En een welgemikte duw tegen de kast met nieuwe cd’s. Dit alles gelardeerd met een keur aan diversen en aanverwanten. 

Le Nuove Musiche, Plaistow, Abel Marcel: Danzón, verborgen Franse muziek

Zondag 20 maart 10.30 uur NPO1
Abel Marcel verzorgt met zijn band live de muziek tijdens de dansvoorstelling Danzón, een sensuele en expressieve voorstelling geïnspireerd op deze verboden Cubaanse dans. Danzón ontstond rond 1870 in Cuba door invloeden van Europese en Afrikaanse immigranten. Ensemble Le Nuove Musiche concentreert op de muziek van rond 1600, de madrigalen en begin van een nieuwe tijd: de barok. Het ensemble o.l.v. Krijn Koetsveld wil alle negen boeken met madrigalen van Monteverdi opnemen en brengt de laatste cd in de loop van 2018 uit, een wereldprimeur. Het Zwitserse trio Plaistow maakt met puur akoestische middelen unieke experimentele muziek, doordrenkt van invloeden uit minimal music, dub en elektronica.

Zondag 20 maart 23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Dezer dagen gaat het bij de VPRO over Frankrijk, omdat Wilfred de Bruijn en zijn vrienden een prachtige tv-serie over dat land hebben gemaakt. In Vrije Geluiden op Radio 4 gaan we zondag met Franse muziek aan de haal, maar dat doen we niet zomaar. Natuurlijk niet! We gaan op zoek naar het verborgen Frankrijk van rare electronica-pioniers, Bretonse vissers en volksdeuntjes uit Marseille. Als het niet zo’n totaal cliché was, zouden we ‘o la la!’ zeggen.