26 en 27 september

Red de Fagot! (NPO1), live vanuit Paradox Tilburg (Radio 6), De Jagthuis-Concerten (Radio 4)

Zaterdag 26 september

 9.00 - 9.50 uur NPO 1
Anner Bijlsma is bij leven al een legendarische cellist en internationaal geroemd. Niet alleen maakte hij prachtige opnamen van oa de cellosuites van Bach, hij wijdde bijna zijn hele leven met het doorgronden van “hoe speel je Bach” . Uitgangspunt is het handgeschreven manuscript van Anna Magdalena Bach, die de zes cello suites kopieerde naar een leesbare partituur met aanwijzingen van haar man. Punt wat Bijlsma in al zijn boeken maakt, is dat niemand goed leest wat er staat. En dat is volgens hem nu juist zo belangrijk. Dit is allemaal te lezen in zijn nieuwste boek Droppings.

Thuis bij Anner Bijlsma volgen wij drie cellisten die Bach spelen voor het collegiale oog van Bijlsma. Masterclass wil hij het zelf niet noemen, want hij leert van jonge cellisten nog iedere dag. Maar er gebeurde die dag in zijn grote werkkamer wel zeer bijzondere dingen.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
De Jagthuis-concerten in Nederhorst den Berg zijn alweer aan hun vijftiende seizoen toe. Nooit van gehoord? Geeft niet, Vrije Geluiden op Radio 4 praat u gaarne bij. En over festivals gesproken: ook het Haagsche paradepaardje Dag in de Branding staat weer voor de deur. Daarover zaterdag ook meer. Dit alles uiteraard afgewisseld door een aangenaam vlechtwerk van nieuwe cd's en velerlei varia en diverse aanverwanten.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen zit zaterdagavond met zijn kneitebibber en de hele misjpoge in jazzhonk Paradox te Tilburg (naast het biercafé). Daar treden namelijk liefst twee Belgische topjazzgroepen op. De muziek van De Beren Gieren is moeilijk in een hokje te meppen. Feit is dat je er meestal vrolijk van wordt en de invloed van hip-hop en muziek uit de jaren negentig is onmiskenbaar. Voortdurende spanningen en ontspanningen vinden plaats binnen een kader dat net zo gemakkelijk omver gegierd kan worden. Nordmann is een groep Gentse conservatoriumkornuiten. Ze heetten hun eerste album ‚ALARM!’ en dat is niet voor niets. Het gaat er heftig aan toe met gitaar en basgitaar, tenorsax en slagwerk. En terecht; want rusten doe je maar in je kist. Toch? Na middernacht voert Wilfried de Jong nog een potje herrie uit eigen kast toe.

Zondag 27 september

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Fagottist Bram van Sambeek is de vaandeldrager van de beweging Red de Fagot! Twee leerlingen van hem, Georgie Powell en Thomas Dulfer, zijn te gast. Het Delta Pianotrio met violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper zijn één van de prijswinnaars van het Orlando Festival. Het trio valt op door haar persoonlijke klank en jeugdig enthousiasme. Hun spel is eerlijk, oprecht en gepassioneerd. Dolf van der Linden richtte in 1945, kort na de Tweede Wereldoorlog, het Metropole Orkest op en bleef tot 1980 op zijn post. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat hij geboren werd en naar aanleiding daarvan schreef Bas Tukker het boek Dolf van der Linden, ‘de vader van het Metropole Orkest’. Vuma Levin Quintet is te gast. Levin is een Zuid-Afrikaanse jazzgitarist uit Johannesburg die in Amsterdam zijn master doet aan het conservatorium.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Nog maar even een klein terugblikje op de Gaudeamus-Muziekweek. U weet wel, dat jonge-talenten-en-nieuwe-composities-festival dat elk jaar in Utrecht gehouden wordt. Verder het een en ander over Dobro Do, een bijzondere compositie van Max Knigge en Lex Bohlmeijer voor de sopraan Barbara Kozelj. En natuurlijk weer een regelrechte kraker in Uw Eigen BuitenBocht. Daarnaast dan nog een veelheid aan assorti en van allerlei kleingoed.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Opgedroogd van Tilburg staat Frank Jochemsen op zijn benen te bibberen in de Vrije Geluidenstudio’s te Hilversum. Veel is onzeker. Zeker is dat je om half tien een concertopname van 'Dash!’ geserveerd krijgt, de spannende groep waarin voorman Maarten Ornstein onder meer basklarinet speelt. In Splendor te Amsterdam nam hij het materiaal voor het nieuwste album op. Verder prachtmateriaal van Arifa, de groep onder leiding van rietblazer Alex Simu. Zij traden op in het Bimhuis te Amsterdam Het Midden-Oosten en de Balkan komen in een nieuw klanklicht te staan. Na middernacht legt Wilfried de Jong er een plaatje bovenop.